Forett / småretter fisk, skjell og skalldyr Knivmusling, selleri og dill

Knivmusling, selleri og dill >

Knivmusling

300-400 g hele rå knivmuslinger, og 60 g skal kun være muskelen

 

Åpne knivmuslingene og trekk ut muskelen, både det hvite og det grå, gjennom skallet. Bruk resten av knivmuslingerne til muslingfløte.

Hakk den hvite delen av muslingen fint og oppbevar det i kjøleskapet til servering.

 

Knivmuslingfløte

2 dl fløte

restene av knivmuslingene og skallet

 

Ha dette i en kjele og la det koke i 10 minutter. Deretter legges en klingfilm på toppen av kjelen og den settes i kjøleskapet i 12 timer.

Sikt fløten gjennom en fin sikt og oppbevar den i kjøleskapet inntil servering.

 

Dillolje 

300 g finplukket dill

3 dl lys rapsolje

 

Blend dill og olje i 10 minutter på maks tempo i en blender. Temperaturen skal ikke bli mer enn 60 °C. La oljen dryppe gjennom et kjøkkenhåndkle i kjøleskapet. Oppbevar oljen kjølig til servering.

 

Syltet selleri

1 selleri

1 dl eddik

1 dl vann

1 dl sukker

 

Kok opp eddik, vann og sukker og avkjøl. Skrell sellerien og lag et 1 meter langt tynt bånd på en japansk grønnsakskreller, denne kan kjøpes på Gastronaut.

Rull båndet stramt sammen og skjær 4 skiver på 1,2 cm i høyden. Ved servering skal de 4 selleribåndene legges i syltelaken i 2 minutter før de legges på tallerkenen.

 

Frossen kamille og gelé

1 l syrlig eplejuice

12 g epleeddik

10 g kamilleblomst

10 g gellan

 

Frossen kamille

Kok opp eplejuice og kamilleblomster og la det trekke i kjøleskapet i 12 timer. Sikt juicen fri for blomster. Lag 8 frosne plater av ca. 1 dl av juicen ved å helle et tynt lag av juicen i 8 former og sett dem i fryseren i 12 timer. Resten av juicen brukes til kamillegelé.

 

Kamillegelé 

Kok kamillejuicen opp sammen med gellan mens du pisker konstant. La massen koke i 2 minutter. Sikt massen og avkjøl til den er helt kald og hard.

Når massen er kald, blendes den til gelé i en blender. Tilsett eple-eddik og eventuelt litt vann så den får riktig konsistens.

 

2 røde epler

Rett før servering skjæres eplene i 2-3 mm tykke skiver uten kjernehus på mandolin, og stikkes ut i 2,5 cm i diameter runde skiver.

 

Urter

strandsennep

strandmeller

strandportulak

strandkarse

skogsyre

 

Bruk urtene som kan finnes på stranden. De har spesielle levevilkår som gir dem en konsistens og smak som passer godt, og skogsyren gir litt frisk syre til retten.

Alle urter renses og skylles. Selleribåndene syltes i syltelaken og anrettes på tallerkenen. Legg 3 punkter av knivmusling sammen med sellerien.

Legg på 3 punkter med kamillegelé. Legg 2 frosne kamilleplater på og fordel urtene på toppen. Til sist blandes muslingfløte og dillolje i forhold 60/40 % og danderes på retten.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev