FOTO stian Broch
KOKK robert Pfarl, Hannes Killian og Philip Gudd
appetitt 4/2012
KAMSKJELL
Det er dykkere som daglig har sitt levebrød med å lete opp skjellene på dybder fra 10 til 40 meter. Det er profesjonelle dykkere som arbeider under kontrollerte forhold. Skjellene må være tildekket og unngå trekk under fangstdagen. Dersom lufttemperaturen er over 7 - 8 grader bør skjellene være i sirkulerende sjø eller sprayes ofte med sjøvann. Husk at det er friskhet og ren sjøduft som er det viktigeste kriteriet på et godt kamskjell.
SPINAT
Med en speilblank Tyrifjord foran seg og en av Norges eldste middelalderkirker i ryggen ligger Elstøen Gartneri velsignet godt til. Ute på Røysehalvøya med vann på alle kanter er forholdene helt perfekte for både spinat, fennikel og salatdyrking
CHERRYTOMATER
Da cherrytomaten, eller ”kirsebærtomaten” som den heter på norsk, ble introdusert, representerte den både en ny smak og mindre form. Men denne ble importert fra Spania, og på Jæren begynte tankene å spinne rundt egenproduksjon av cherrytomat. I 2000 produserte Wiig Gartneri på Orre 5000 kilo cherrytomater. I dag er Rogaland, og særlig Jæren og Finnøy, å regne som det mest konsentrerte og produktive veksthusarealet i Norge.