Forett / småretter fisk, skjell og skalldyr gravlaks, sennepsaus og dillstuede poteter

gravlaks, sennepsaus og dillstuede poteter>

Gravlaks

1 side fersk laks med skinn, ca 1-1,5 kg

kvernet sort pepper

ca 6 ss salt

ca 4 ss sukker

1 bunt hakket dill – vær raus med denne

litt akevitt

 

Tørk laksen, napp ut beina og del fileten i to på midten. Fordel salt, sukker, pepper og dill på begge sidene. Sprinkle over litt akevitt. Legg sidene skinn mot skinn i en dyp, gjerne kvadratisk form. Dekk med plast, legg litt press på toppen og sett i kjøleskap. Snu etter ett døgn. Totalt trenger fisken ca 48 timer.

 

Sennepssaus

3 ss fin og sterk sennep, gjerne dijon

3 ss søt og grov sennep, gjerne skånsk type

1 ss brunt sukker

2 ss sitronsaft

2 dl solsikkeolje

½ dl finhakket dill

salt og pepper

 

Rør sennep, sukker og eddik sammen i en bolle med en visp. Hell så oljen i en tynn stråle mens du pisker det sammen til en tykk, kremaktig saus. Bland i finhakket dill til slutt og smak til med salt og pepper. Tåler en uke i kjøleskap. Skal den oppbevares over flere dager, trives den best uten dill – så tilsett dill etter behov og når den skal serveres. Uten dill er den for øvrig også et supert tilbehør til annen julemat.   

 

Dillstuede poteter

8-10 poteter

 2-3 ss smør

2,5 ss hvetemel

3,5 dl melk

½ dl fløte

salt, pepper eventuelt muskat

rikelig med finhakket dill

 

Skrell og del poteter i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann. Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk. Kok opp, ha i fløte og kok opp igjen. Sausen skal ha en fyldig konsistens. La sausen trekke ca 10 min. Smak til med salt og pepper, eventuelt muskatnøtt. Tilsett rikelig med finhakket dill rett før servering.   

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev