laks, ørret eller røye
like deler salt og sukker, nok til å dekke fileten godt med salt
dill etter ønske
1 sjalottløk
sennepsfrø etter ønske
Eller slik
1 kg laksefilet
100 g sukker
100 g salt
1 bunt hakket dill
1 mellomstor sjalottløk
1 ss sennepsfrø
1 ts hel pepper
Sukker og salt vendes godt rundt laksen. Dekk fileten med de resterende ingrediensene. Legg fileten i lett press i ca 2 døgn i kjøleskap. Snu etter et døgn. Tørk av fileten med papir og server.
Posjert egg eller vaktelegg
5 deler vann og 1 del eddik, til posjering
isvann
saltvann: 10 del vann, 1 del salt
5 egg, klekket i bolle
Kok opp eddikvannet. Trekk til side. Rør rundt i vannet og legg eggene forsiktig i mens vannet fortsatt er i bevegelse. Prøv og få ett og ett egg opp i om gangen. Ha en liten bevegelse i vannet til de er ferdige. Konsistensen skal være som bløtkokt egg. Legg dem deretter i isvann til de er kalde. La dem trekke i saltlaken i 10 minutter før de legges på brett med god olivenolje. Lunes før servering.
Sennepsemulsjon
3 ss dijonsennep
1 ss akasiehonning, ev 2 ss sukker
1 dl nøytral olje
1 ts sherryvinaigrette, kan også bruke sitron 1 ss finhakket dill
salt og pepper
Alt blandes sammen.
Melbatoast
Fint brød skjæres i tynne skiver og legges på et bakebrett med god olivenolje og maldonsalt. Stek brødet i ovnen til brødet er gyllent. Anrett alle ingrediensene på toasten og pynt med litt dill.