Nyhet
Forett / småretter fisk, skjell og skalldyr Akevittkrydret salmalaks

Akevittkrydret salmalaks>

Salmalaks

Beregn ca 100 g per pers.

50/50 sukker/salt

 

Ha sukker og saltblandingen over fisken og la den ligge på kjøl i ca 20 minutter. Tas ut og skylles i rennende kaldt vann og tørkes godt.

Bakes i ovn på 50°C, til den har en kjerne temperatur på 32° C. Legges på kjøl til den er kald.

 

Akevittkrydder

2 ts karve

1 ts fennikelfrø

1 ts kummin

 

Rist krydder i het stekepanne og knus dem fint i morter.

 

Syltet eple

1 eple

2 dl syrlig eple juice, Ringi gravenstein

1 ss honning

 

Kok opp eplejuice og honning.

Kutt eplet i fine biter og ha i laken. La det trekke i ca 2 minutter.

Avkjøl i laken.

 

Akevitt gelé

2 dl akevitt

0,5 dl eple juice

Evt. noen små eplebiter

1,5 g agar-agar

Bland alt sammen, unntatt eplebitene. La det koke i noen minutter med agar-agar i. Senk temperaturen litt og ha i eplebiter.Støpes i form og avkjøles på kjøl.

 

Fennikel

1/4 renset fennikel

Noen dråper olivenolje

Noen dråper sitronsaft

 

Høvles tynt på langs, og legges i isvann i ca 10 minutter, da blir den crispy. Straks før servering vendes fennikel med olje, sitron, salt og pepper.

 

Dillolje

1 bunt dill

1 dl nøytralolje

litt salt etter smak

 

Miks alt til det ligner en pestokonsistens. La den koke i 3-5 minutter, mens du rører av og til. La den kokte dilloljen stå og trekke i ca 10 minutter. Sil den gjennom en finmasket kledesil og avkjøl på kjøl.

 

Dillemulsjon

1 dl dillolje

1 ss dijonsennep

1 eggeplomme

litt salt etter smak

 

Rør sennep og eggeplomme godt sammen. Pisk inn dill oljen, litt og litt, til passe tykkelse. Smak til med salt. Legg den i en sprøytepose.

 

Sennepchips

1 eggehvite

1 ss dijonsennep

1 ss hvetemel

1 knivspiss salt

1 ss silt grov sennep, alsacienne

 

Tørk den silte grove sennepen i 110°C ovn til kornene blir tørre og crispy, det tar ca 20 minutter. Bland sammen øvrige ingredienser og dra ut dem på et bakepapir eller silikonmatte.

Strø over sennepskorn og bak sprø og gylden i 140° C ovn, det tar ca 10 minutter.

 

Eplechips

8 tynne epleskiver

Lett sukkerlake med litt sitron

Pensle epleskiver med litt sukkerlake og legg dem på bakepapir.

Tørk dem i 60°C ovnen over natten.

 

Infusert epleolje

Rester fra eple som har blitt brukt til eplebiter og eplechips

1/2 dl olivenolje

 

La eplerestene trekke i olivenoljen i ca 30 minutter. La det stå i ytterliggere 30 minutter. Sil oljen gjennom en finmasket kledessil.

 

Lakserogn og dill

2 ts lakserogn

12 fine små dillkvister

 

Anrett laks, vendt i akevittkrydder midt på tallerkenen. Kutt opp eplegelé i passende biter og legg rundt om på tallerkenen. Sprøyt ut noen punkter med dillemulsjon og plaser syltet eple oppi.

Garner med litt lakserogn, eplechips, sprø fennikel, dill og sennepchips. Avslutt med noen dråper infusert epleolje.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev