FOTO stian broch
KOKK runa Kvenseth og Henrik Falkensten
APPETITT 2/2019
Tjukkmjølkmousse
175 g hvit sjokolade
100 g fløte
3 plater gelatin
75 g egg
100 g sukker
150 g tjukkmjølk
250 g krem
Bløtlegg gelatin. Varm fløten og kjør inn sjokolade med stavmikser.
Varm opp egg og sukker til 84 °C, tilsett gelatin. Avkjøl denne blandingen til ca. 50 °C og bland inn tjukkmjølka. Når sjokolade- og tjukkmjølkblandingen er 40 °C skal de blandes sammen og vendes til slutt inn i kremen.
Kake med tjukkmjølk
200 g mandelmel
200 g melis
37g maisenna
40 g honning
230 g eggehvite
65 g brunet smør
100 g tjukkmjølk
Bland alt sammen i en bolle med slikkepott. Fyll smurte former med kakesmeten og stek på 180 °C i ca. 9 minutter.
Sitronskum
240 g sukker
4 egg
2 dl sitronsaft
250 g smør
Varm opp sukker, egg og sitron til 84 °C. Sil av og avkjøl til ca. 50 °C. Kjør så inn smør med stavmikser. Ha hele blandingen på en espumaflaske med to patroner.
Sorbet
250 g tjukkmjølk
250 g sukker
250 g melk
2 plater gelatin
30 g sitron
Bløtlegg gelatin. Kok melk med sukker, ha i gelatin og avkjøl. Bland inn tjukkmjølk og sitron. Kjør så på ismaskin. Anrett gjerne som på bildet med komponentene på en stor tallerken og pynt med spiselige blomster og urter, som sitronverbena.