FOTO stian broch
KOKK christian Hoglin Honstad
APPETITT 4/2019
Kardemommeis
0,75 dl H-melk
2,5 dl fløte
12,5 g sukker
25 g glukose
2,5 plater gelatin
75 g melkepulver
Varm alt opp til 80 °C, tilsett bløtlagt gelatin under omrøring. Sil av og frys inn i en iskremmaskin.
Sjokolademousse
400 g eggeplommer
25 g sukker
200 g sukker og vann slik at det dekker, kok til 121 °C
525 g manjari sjokolade
5 ss kaffe
2 ss cognac
1500 g fløte, piskes soft
Pisk opp eggeplommer og 25 g sukker, tilsett sukkerlaken på 121 °C i en tynn stråle mens kjøkkenmaskinen pisker og massen piskes kald. Tilsett smeltet sjokolade, kaffe og cognac i eggedosisen. Vend i soft krem. Denne oppskriften går til 3 store plastbokser på til sammen 3 liter.
Brownies
6 dl sukker
8 ss kakaopulver
3 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
300 g smør
4 egg
Bland det tørre, ha i smeltet smør og egg. Stek i passe bakeform på 150 °C i 20-25 minutter.
Blåbærkompott
Kok opp 50/50 sukkerlake og hell over frosne blåbær. Sil av laken og jevn med maisenna til rett konsistens.
Vaniljekrem
8 eggeplommer
1 dl sukker
2 vaniljestenger
8 dl melk
2 ss maisstivelse (maizena)
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Eggehvitene du får til overs kan du bruke til Pavlova eller pikekyss.
Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen.
Spe med melk og rør ut maizena i blandingen. Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke.
Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk.
Vaniljeis
1 vaniljestang
4 eggeplommer
4 ss sukker
4 dl kremfløte
Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang og -frø i et glass eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til den er kald, og har blitt en lys og tykk eggedosis. Plukk ut vaniljestangen. Stivpisk kremfløte og bland med eggedosisen.
Fyll isblandingen i en passende form, dekk med plastfolie og frys i minst 4 timer. Sett isen i kjøleskapet i ca. 20 minutter før den skal serveres.