FOTO ulla Westbø
KOKK tobias Gustavson, Mikael Svensson og Arne Andreassen
appetitt 1/2011
15 små porsjoner
Hvit sjokolademousse
4 eggeplommer
25 g sukker
10 g vann
250 g hvit sjokolade
120 g fløte
1 vaniljestang
2 gelatinplater
3,7 dl fløte
Bløtlegg gelatinen. Pisk opp eggeplommene, og kok sukker og vann til 120 °C. Pisk sukkerlaken inn i plommene og pisk det kaldt. Kok opp 120 g fløte med vaniljestangen og løs opp gelatinen i fløten. Hell blandingen over sjokoladen og lag en ganache. Ta ut vaniljestangen. Pisk opp resten av fløten og bland sjokoladen og eggeplommemiksen. Vend til slutt inn den piskede fløten. Frys dette ned i porsjonformer eller en stor form. Skjær ut pene serveringstykker.
Chips
1 rabarbra
melis til pynt
Skrell rabarbraen og skjær den i tynne strimler med en potetskreller. Skjær 8 cm lange biter og legg dem på silikonmatte, pudret med melis, og pudre med melis over. Tørk dem i ovnen eller tørkeskap på 60 °C.
Grillet rabarbra
Skrell 2 rabarbraer og grill dem møre på begge sider. Avkjøl og skjær de m i ca 1x1 cm store biter.
Rabarbrasorbet
ca 500 g rabarbra
300 g sukker
300 g vann
6 nellik
2 gelatinplater
2 dl fløte
Skrell rabarbraen og kok opp sukker og vann med rabarbraskallet. Skjær rabarbraen i 2 cm lange biter. Rist nelliken i en tørr panne. Legg i rabarbraen og sauter den også i en tørr panne. Sil over rabarbralaken, alt utenom 1 dl. Reduser det ned til en sirup. Kok rabarbraen sakte mør. Miks og passer til en slett konsistens.
Smelt inn gelatinen og avkjøl. Tilsett fløten når miksen er lunken og frys den inn i pacojetbokser. Smelt ca 100 g hvit sjokolade på 160 °C i 6-7 minutter. Ta ut moussen og tin den på en tallerken. Arranger resten som på bildet.