320 g mørk sjokolade
150 g fløte
40 g honning
40 g konjakk
70 g smør
Kok opp fløte og honning. Hell blandingen forsiktig over sjokoladen, litt av gangen, og rør godt hver gang. Tilsett konjakk og rør godt. Bruk sukkertermometer. Når smeten holder 40 °C, tilsettes smøret. Kjør deretter smeten med stavmikser. Sett den kaldt, helst over natta.
Rull smeten til små kuler. Dekk dem med kakao og vaniljesukker, eller karamellisert pistasj.
Du kan tilsette flytende smaker som du liker i smeten. Det passer fint med lappelsinlikør til jul. Det samme med rom, konjakk, armagnac, mynte, whisky, fruktpuré, sitronsaft eller appelsinjuice.
Du kan også infusere fløten med smaker som du trekker en halvtimes tid før du siler av og blander med sjokoladen. Bruk da gjerne kanel, basilikum, mynteblader, rosmarin, skall av sitron, appelsin eller vanilje.
Du kan rulle den i mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter, melis, kakao, frysetørrede bær, revet sjokolade og strøssel av forskjellige slag.
Dette er perfekte gaver til jul og veldig hyggelig å få når man skal på julebesøk.
Karamelliserte pistasjnøtter
1 dl sukker, gjerne brunt
½ dl grovhakkede pistasjnøtter, hasselnøtter og valnøtter
Smelt sukkeret til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen og rør straks inn nøttene. Når alle nøttene er dekket av karamell, heller du dem utover et stekebrett med bakepapir.
Prøv å dra nøttene fra hverandre med to gafler slik at ikke alt ender i en stor klump. La nøttene bli helt avkjølte før du grovhakker dem