FOTO audun Aagre
KOKK olle Ahnberg og Jonas Blomstervall
appetitt 1/2011
Issjokolade
500 g kakaosmør
500 g mørk sjokolade 50%
Smelt ingrediensene hver for seg til 50 °C og kjøl dem ned til 30 °C. Bland sammen ingrediensene. Fyll blandingen opp i en sprøytepose og fyll det i aluminiumsformer opp til kanten.
Nougatrull
200 g hvit marsipan
200 g nougat
100 g hakkede hasselnøtter
Kjevl ut marsipanen til den er 2-3 mm tynn. Smelt nougaten over et vannbad og stryk den ut over marsipanen. Strø over de hakkede hasselnøttene og rull det sammen til en rull. Pensle med smeltet nougat og strø over hakkede hasselnøtter. Skjær rullen i skiver etter at den har satt seg.
Sitron- og pistasjknekk
2 dl vispet fløte
2 dl lys sirup
2 dl sukker
1 ss smør
1-2 ss finrevet sitronskall
1 dl hakkede pistasjnøtter
Kok opp fløte, sirup, sukker og smør i en kjele. Kok kraftig i 15-20 minutter til temperaturen er på 122 °C. Rør underveis. Dra kjelen fra varmen og la den stå 5-6 minutter. Tilsett sitronskall og pistasjnøtter. Fordel smeten i knekkformer og topp dem med flaksalt.
Mørk sjokoladetrøffel
250 g mørk sjokolade 70%
1 dl fløte
0,5 dl flytende honning
50 g romtemperert smør
1 ss cointreau
300 g sukker blandet med 2-3 dråper rødkaramell til garnering
Hakk sjokoladen fint og legg den i en liten haug. Kok opp fløte og honning. Hell den over sjokoladen og rør til en slett konsistens. Rør inn smør og cointreau. Hell smeten i en sprøytepose og sprøyt små, runde boller på et smørpapir. La det stå svalt i 12 timer og rull dem til slutt i smeltet sjokolade og farget sukker.