Nyperosene plukker vi selv i store mengder når det er sesong i juli og begynnelsen av august. Rosebladene inneholder mye pektin slik at iskremen trenger ikke så mye for å bli bra.
Nyperose-is
3000 g melk
500 g fløte
480 g fondant
Alt kokes opp før det tilsettes:
1000 g kald melk
750 g kald fløte
Når blandingen er nedkjølt blander man i rosebladene, gjerne med en kraftig stavmixer. La det stå ett døgn for å sette smak, rør om og frys.
Nyperosemarmelade
Denne oppskriften har jeg tatt med meg fra Daniel, fra Eddy Leroux, Chef du Cuisine som har gitt ut en bok som heter Foraged Flavour. Kok opp 1 liter vann med sukker som smakes til med sitronjuice. Ha i 300 g roseblader og 3 ss pulverform av pektin. Når du tilsetter pektinen må du røre skikkelig, ellers klumper det seg.
Se til at den har riktig konsistens og smak med å sette en liten prøve i fryseren for å få et raskt resultat av hvordan den blir. Kan fryses når den er ferdig, den taper ikke farge.
Garnityr
fritert villris på 220 °C
sprø løk
råhøvlede, gule kantareller
rosesalt
Geitramssaft helles på ved siden.
1000 g geitramsskudd
3000 g vann
1200 g sukker
Kok opp vann og sukker. Hell over skuddene og la det stå i ca. 5 dager. Smakes eventuelt til med ønsket form av syre.