FOTO marius Rua
KOKK heidi Bjerkan og espen Aunæs
appetitt 4/2013
Marsipanlasagne Baumkuchen
125 g egg
100 g sukker
175 g marsipan
125 g hvetemel
250 g fløte
Kjør egg, sukker og marsipan glatt i en foodprosessor. Tilsett mel og fløte og kjør videre. Sil av. La blandingen stå kaldt over natten. Smør 110 g av blandingen per plate på silikonmatte, litt større enn A4 ark. Stek det gyllent under en salamander. Pensle med sukkerlake kokt med to skiver ingefær. Legg lag på lag. Sett i press over natten før kutting. Skjæres tynt på påleggsmaskin, kuttes til og tørkes på 110 °C i ca 20 minutter.
Fikensorbet
800 g fikenpuré
100 g vann
60 g sukker
20 g glukose
juice og zest av en sitron
Kok opp sukker, vann og glukose. Bland med fikenpureen og smak til med ingefær, sitronzest og juice. Kjør i ismaskin eller frys i pacoboks.
Karamellpudding
100 g sukker
100 g fløte
20 g melk
250 g eggeplomme
15 g knust kanelstang
zest av 1 lime
Kok opp og trekk i 6 timer. Sil og bland med eggeplommene. Hell over i ildfast form og dekk med to lag klingfilm. Bak i ovn på 90 °C til den er satt. Avkjøl. Kjør glatt i mikser og ha i sprøytepose.
Brente mandler
100 g mandler
80 g sukker
2 ss vann
1 ss smør
Skold mandlene og bak dem i ovnen på 140 °C i 15 minutter. Kok opp sukker og vann og ha i de varme mandlene. Rør til de er karamelliserte. Rør inn smøret og ha over på brett med bakepapir. Skill mandlene forsiktig fra hverandre. Anrett på en stor tallerken med fikensalat og biter med brente mandler.
Fikensalat
5 ferske fiken
litt sukker
limejuice
Skrell og del fiken i båter, smak til med sukker og limejuice.