FOTO audun aagre
KOKK øyvind Vestrheim og Tina Marie Dingsøyr Vik
appetitt 1/2013
Surdeigs brød uten skorpe
4 epler
lønnesirup etter smak
kanel etter smak
100 g diverse nøtter
klaret smør til steking
Kutt surdeigsbrød slik at du får en avrundet form, ca. 5 cm. Stek det gyllent i klaret smør slik at det får en sprø ytre skorpe. Ha på litt lønnesirup og kanel.
Legg skivene på kjøkkenpapir. Bruk en sagkniv til å kutte ut fordypninger. Stikk epleskiver ned i brødet.
Nøttekrokan
100 g smør
50 g sukker
Kokes til en lys karamell. Ha i ca 50 g nøtter og avkjøl. Hakkes til grov krokan.
Vaniljeis
750 g melk
750 g fløte
500 g sukker
240 g eggeplomme
2 vaniljestenger
Visp sammen eggeplommer og sukker. Kok opp melk, fløte og vanilje.
Slå den varme væsken over eggeblandingen mens du visper.
Varm opp til 85 °C under omrøring.
Sil av og frys i ismaskin.
Server vaniljeisen til den lune epledesserten.