100 g sukker
100 g saltet meierismør
100 g mel
1 ts bakepulver
1 syrlig eple, gjerne Granny Smith
1 egg
½ vaniljestang
Smør og sukker piskes hvitt med frøene fra en halv vaniljestang. Ha i egg, mel og bakepulver og pisk sammen. Smør ildfaste former med temperert smør og dryss på sukker.
Hell ut det overflødige. Ha i ca 80 g kakedeig og 3 store eplebåter.
Stek på 150 °C i ca 40 minutter. La den hvile i 10 minutter etter steking før den tas ut av formen.
Karamellsaus
200 g sukker
50 g saltet meierismør
100 g kremfløte
1 klype maldonsalt
Smelt sukker til lys karamell. Pisk inn smør og fløte. Vær forsiktig, temperaturforskjell gjør at det kan boble voldsomt. Ha i maldonsalt og sil av.
Eplekompott
2 syrlige epler, gjerne Granny Smith, skrelt i terninger
100 g sukker
50 ml ferskpresset eplejuice, ikke konsentrat
Smelt sukker til lys karamell, ha i epler og eplejuice.
Kok til sukkeret er oppløst og eplebitene er møre.
Ha eplekompott i formen og legg på den ferdigstekte kaken. Hell over 2 ss karamellsaus. Sett lokket på formen eller legg på et lokk av alufolie.
Varm opp i ca 10 minutter på 160 °C.
Vaniljeis
8 eggeplommer
180 g sukker
7 dl H-melk
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
Pisk sammen egg og sukker. Kok opp melk, fløte, frøene fra vaniljestangen og vaniljestangen.
Ha melken i eggene og bland godt.
Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp under konstant omrøring til
82 °C. Sil over i en bolle og avkjøl. Kjør til is i en ismaskin.