25 g fersk gjær
2 ¾ dl kaldt vann
500 g siktet hvetemel
60 g sukker
2 ts salt
250 g usaltet smør, til innrulling
1 pakke Flott matfett
Bland vann og gjær til gjæren er godt løst opp. Elt sammen alt bortsett fra smøret for hånd eller ca. fem minutter i kjøkkenmaskin. La deigen hvile i ti minutter før du kjevler ut til en firkant, ca. 30 x 30 cm. Ta ut smør fra kjøleskapet, og la det mykne litt.
Legg det mellom to ark bakepapir og slå med kjevle slik at det blir 20 x 20 cm og ca. 1 cm tykt. Legg det midt på deigen. Brett deigen over smøret fra alle sidene. Børst bort mel når du bretter sammen. Kjevle utover i én retning slik at deigen blir ca. 1 cm tykk. Børst bort mel og brett deigen i tre. Sett den i kjøleskapet og la den hvile i 15 minutter.
Ta den ut og gjenta kjevling og bretting. Sett den tilbake i kjøleskapet og la hvile i ca. 20 minutter. Ta den ut og gjenta kjevlingen og brettingen og sett den tilbake i kjøleskapet i ca. 20 minutter.
Ta ut deigen, kjevle tynt ut og stikk ut med en utstikker som en liten smultring. Stekes gylne med smult eller Flott matfett i stor og høy gryte eller kasserolle. Avkjøles før de deles i to og fylles med vaniljekrem og toppes med vaniljeis.
Vaniljekrem
5 dl H-melk
1,9 dl fløte
125 g sukker
½ vaniljestang
Kok opp og ha over egg, maisenna og melk.
100 g eggeplommer
50 g maisenna
1,25 g H-melk
Ha over i kjelen og kok opp, avkjøles og kjøres glatt i blender.
Vaniljeis
1750 g melk
750 g fløte
1 vaniljestang
Kok opp og ha over eggeplommer og sukker.
400 g eggeplommer
450 g sukker
Ha blandingen over i kjelen, varm opp til 81-82 °C og avkjøl. Kjør i ismaskin og server.