9 egg
750 g sukker
1500 g fint mel
900 g mykt, usaltet smør
9 ss bakepulver
Pisk egg og sukker og tilsett halvparten av melet. Bland inn smør og tilsett resten av melet. Kjevle ut deigen i passe tykkelse og stikk ut i ønskede former. Til jul passer det med stjerner, hjerter, trær og kuler. Det er mange fine former å få kjøpt.
Bruk gjerne pepperkakeformer.
Stikk ut og stek dem på brett med bakepapir på 165 °C i ca. 6 minutter til de har fått en jevn, men lys gyllen farge.
Du kan også tilsette litt julekrydder i smeten, litt avhengig av hva du skal bruke som kremfyll. Kardemomme, vanilje, anis, safran og kanel passer fint.
Appelsinkrem
160 g nypresset appelsinjuice
zest av appelsinene
130 g egg
216 g sukker
226 g smør
6 g gelatin
Kok opp juice og zest og sil av. Egg og sukker røres sammen og litt av væsken has i eggeblandingen. Rør sammen, hell alt tilbake i kjelen og varm opp til 84 °C.
Ha i gelatin, tilsett smør og kjør med stavmikser til en glatt krem. Settes kaldt, helst over natta.
Bringebærkrem
500 g bringebærpuré
125 g sukker
5,5 g agar
Bland sukker og agar. Tilsett bringebærpuré og kok alt sammen i to minutter. Sett kremen kaldt. Når den er kald, kjøres den til en glatt puré.
Monter kjeksen sammen med krem i midten.
Disse egner seg godt som gaver og kan fint legges i en tett boks eller på et rent, tett glass. Er du av den julete typen, kan du pynte med både melis, sjokoladeglasur eller annen pynt.