Sitrontertebunn
300 g hvetemel
200 g kaldt usaltet smør, i terninger
100 g melis
1 egg
Alt kjøres i en foodprosessor til en deig. Ikke kjør den lenger enn nødvendig. La den hvile i minst 30 minutter i kjøleskapet, gjerne over natten.
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Kjevle tertedeigen til den er ca. 3 mm tykk.
Smør en terteform på 8 cm diameter og legg deigen i formen slik at den dekker både bunn og kant.
Prikk bunnen med en gaffel. Sett tertebunnen i fryseren i 30 minutter slik at deigen blir hard.
Ta ut bunnen og legg i aluminiumsfolie slik at den dekker bunn og kant.
Fyll bunnen med tørkede erter. Stek bunnen i 10 minutter, fjern folie og erter.
La bunnen steke videre til den er gyllen, ca. 10 minutter, før den avkjøles.
Tertefyll
2,5 dl nypresset sitronsaft
200 g sukker
140 g eller 2 store egg
160 g eller 8 eggeplommer
20 g maisenna , drøyt 2 ss
160 g kaldt usaltet smør, i terninger
Sitronkremen lager du ved å vispe sammen sukker, egg, saft og maisenna i en kjele. Varm blandingen og la den småkoke i ca. 20 sekunder slik at den blir tykk og glatt.
Fortsett å røre i bunnen av kjelen med en visp hele tiden slik at blandingen ikke brenner seg.
Hell den over i en bolle.
Rør til slutt inn smøret i den varme sitronkremen med en håndvisp.
Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter.
Fyll sitronkremen i den stekte tertebunnen. La terten stå i kjøleskapet til sitronkremen stivner.
Det tar ca. 2 timer.
Rabarbratopping
500 g rabarbra
100 g sukker
1 vaniljestang
1 dl vann
Skrell rabarbraen og kutt i 1 cm biter. Smelt sukkeret til karamell, ha i vaniljestang, delt i to, rabarbra og vann.
Kok til karamellen har løst seg opp og vannet har fordampet, det vil si at du har igjen en tykk rabarbragrøt.
Avkjøl rabarbraen til romtemperatur og legg over sitronpaien som et tynt lokk.
Sitronterten toppes med alt du får tak av friske bær og for eksempel en bringebærsaus laget av friske bringebær og litt melis.