FOTO ulla Westbø
KOKK espen Vesterdal Larsen
appetitt 2/2010
Sablè Breton
Til en kake på 26 cm eller 10 små
125 g usaltet smør, romtemperert
2 g salt
65 g melis
65 g eggeplomme
75 g mandelmel
160 g mel
7 g bakepulver
25 g toastet mandelflak
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommer og bland inn siktet mel, mandelmel og bakepulver forsiktig. Elt deigen ferdig for hånd. Form den til en avlang bunn, pakk den inn i plast og avkjøl i en time.
Kjevle deigen ut med litt mel til 7 mm tykkelse og stikk den ut i ønsket form. Her er det lurt hvis du har en form i 2 forskjellige størrelser. Den største brukes til Sablè Breton, og den minste til å støpe mousselinekremen i. Hvis du ikke har to former, kan man sprøyte på mousselinekremen med en sprøytepose. Bunnen stekes på et stekebrett på 180 °C i ca 20-25 minutter. Den hever seg til ca 1 cm høy. Avkjøl.
Cremè mousseline
Til en kake 26 cm eller 10 små
125 g melk
80 g sukker
20 g eggeplommer
17 g maisenna
½ vaniljestang
Alt blandes og kokes til vaniljekrem.
30 g usaltet, temperert smør tilsettes den varme kremen. Smak til med Cointreau eller Pernod. Sprøytes eller støpes i en 24 cm ring. Avkjøl.
½ kurv jordbær
10 pistasjenøtter
noen blader mynte
sjokoladespiraler
Legg den ferdigstekte Sablè Breton-bunnen på et fat og legg på den avkjølte avlange formen med mousselinekrem. Dryss gjerne på litt brødkrumme eller knust kjeks, slik at ikke jordbærene sklir. Pynt med frukt eller bær etter ønske. Jeg brukte ca ½ kurv jordbær, nøtter, mynte og sjokoladespiraler til denne oppskriften.