FOTO ulla Westbø
KOKK Espen Vesterdal Larsen
appetitt 2/2010
100 g egg
20 g eggeplommer
75 g sukker
50 g hvetemel
Pisk opp egg, eggeplomme og sukker til luftig eggedosis.Sikt og vend inn hvetemel. Smør deigen ut på et brett med bakepapir, ca 5 mm i høyde. Stek på 240 °C i 7 minutter og avkjøl.
500 g yoghurt
150 g sukker
150 g vann
60 g glukose
2 revet skall av sitron
2 plater gelatin
Kok opp lake på sukker og vann. Avkjøl og bland med yoghurt. Smak til med sitron- saft. Frys smeten inn med en ismaskin eller i fryseren, og rør underveis. Du kan også kjøpe ferdiglaget yoghurtis.
1 kurv jordbær
1 mango, skåret i fine terninger på 5x5 mm
75 g sukker, etter smak
chiffonade av sitronverbena eller sitronmelisse
Kutt jordbær og mango i terninger. Sukre lett og la det stå i 5 minutter. Tilsett chiffonade av sitron- verbena eller sitronmelisse. Press appelsiner til å dynke bunnen ca 2 dl appelsinjuice og 100 g sukker. Varmes opp til sukkeret er oppløst.
100 g eggehvite
50 g melis
Pisk eggehvitene og tilsett melis litt etter litt. Pisk mareng- sen helt stiv og ha den i en sprøytepose. Skjær bunnen slik at du har tre strimler på 12x18 cm. Legg en bunn på et bake- papir med en plate under. Bunnen dynkes med litt av appelsinlaken og legg der- etter på 1/3 av salsaen. Legg deretter på et godt lag med yoghurtis og deretter en ny bunn. Gjenta prosessen to ganger hvis du vil ha en avlang kake på 12x18cm og ca 10 cm høyde. Sett kaken i fryseren til den skal brukes.
Pisk marengsen og ta ut kaken fra fryseren. Plasser den på et passende fat og dekorer med marengs etter eget ønske. Før servering settes kaken inn i stekeovn med grillfunksjon. Pass på for dette går fort. Kaken skal være gyllen, ikke brent.
Serveres hel, og deles opp foran gjestene. Hvis man ønsker, kan man varme opp likør etter ønske. Tenn på og hell over kaken ved servering. Denne lages vanligvis med vaniljeis. Ved å bytte ut isen til en magrere yoghurtis, blir hele desserten «lettere» og friskere.