FOTO ulla Westbø
KOKK espen Vesterdal Larsen
appetitt 1/2010
Til 1 terte bruk form med 26 cm diameter eller 10 porsjonsformer
Mørdeig
30 g hvetemel
60 g usaltet smør
225 g melis
1 eggeplomme
½ ts salt
Bland alt og elt sammen.
90 g mel
Tilsett resten av melet og kna deigen ut for hånd. Avkjøl til deigen er kald. Kjevl deigen ut i 2 mm tykkelse og stikk ut paien med ringer som er litt større enn formen. Trykk deigen ned i formen og langs kantene, Skjær bort deig som går over kanten. Sett formen i fryseren? Legg i aluminiumsfolie og legg i tørkete bønner eller erterStek paiskallet i 15 minutter på 160 °C. Ta deretter ut folien og stek den videre i 4 minutter og avkjøl.
Limekrem
60 g eggeplommer
65 g limejuice og revet skall
65 g smør
115 g sukker
85 g crème fraîche
2 plater gelatin
Kok opp limejuice og sukker, tilsett eggeplommer og varm opp til det begynner å tykne. Sil kremen gjennom en fin sil. Rør inn smør, limeskall. Tilsett crème fraîche og til slutt gelatin.
Marengs
60 g eggehvite
4 ss melis
Pisk eggehvitene til marengs med 2 ss melis. Tilsett resten av melisen og pisk til en helt stiv marengs. Fyll marengsen i en sprøytepose. Start med å lage mørdeigen, mens den avkjøles lages limekremen. Avkjøl kremen til den begynner å sette seg. Deretter kjevles og stekes paiskallet. Avkjøl dette til romtemperatur før limekremen fylles i.
La paien stå kaldt i kjøleskapet til kremen har satt seg . Pisk opp eggehvitene og melisen til marengs. Sprøyt marengsen på toppen av paien, her er det bare å bruke kreativiteten. Brenn av marengsen i stekeovnen med grillfunksjon, eller bruk en brûlèe brenner. Server med rørte bær, eller som den er.