FOTO ulla Westbø
KOKK espen Vesterdal Larsen
appetitt 1/2010
Kaken
185 g mel
2,5 g kanel
3,5 g natron
1,5 g bakepulver
205 g sukker
145 g solsikkeolje
75 g egg
3 g salt
240 g revet gulrot
Bland først det tørre og deretter røres alle ingrediensene til en røre. Fyll røren i en springform eller ildfast form etter ønske, med smurt bakepapir i bunnen. Oppskriften holder fint til en kake på 26 cm diameter. Denne oppskriften gir en veldig porøs og luftig kake, Det anbefales ikke å lage den så veldig høy, ca 2,5 cm i formen er passe. Stek kaken på 170 °C i 20-25 minutter og avkjøl.
Kremostglasur
115 g usaltet smør
225 g melis
1 vaniljestang
170 g kremost
Rør smør og melis med vanilje. Tilsett kremosten og rør sammen til en glatt krem. Denne oppskriften er stor nok til å legge et godt tykt lag på toppen av kaken. Som du ser har vi har brukt mindre glasur på bildene. Her er det bare å lage ut fra egne ønsker. Du kan godt avslutte her, eller fortsette på de neste oppskriftene.
Gulrotkake «spesial»
Gulrøtter i diverse fasonger
6 knaskerøtter
300 g appelsinjuice
150 g sukker
Kok opp juice og sukker. Gulrøttene kuttes i ulike fasonger som halvkuler, bånd, terninger og skiver. Kok gulrøttene på svak varme til de er møre.
Karamelliserte valnøtter
50 gvann
100 g sukker
50 g halve valnøtter
litt salt
Valnøttene kokes i vann, salt og 50 g av sukkeret i 5 minutter. Sil av nøttene og kok laken med resten av sukkeret til det er oppløst i laken. Tilsett valnøttene og kok i nye 5 minutter. Sil av laken og legg nøttene på en silikonmatte eller et bakepapir og stek dem på 170 °C i 15 minutter. Rør i nøttene av og til. Avkjøles og knuses grovt.
Gulrot gelé
250 g gulrotjuice
3 plater gelatin, bløtlagt i kaldt vann
Varm opp juicen, tilsett gelatinen og avkjøl dette i en boks eller form i kjøleskapet. Skjær geleen i kvadratiske terninger.
.
Syltet cumquat
6 cumquat, i skiver
100 g vann
100 g sukker
Kokes på svak varme i 30 minutter og avkjøles i laken.
Rosin coulis
100 g vann
100 g hvitvin
100 g sukker
Kokes sammen.
100 g rosiner
Kok rosinene i 5 minutter i laken. Sil av halvparten av laken og kjør den i en blender. Siles og juster med lake til en passe konsistens.
Kanelis
100 g eggeplommer
90 g sukker
1,5 g malt kanel
250 g melk
250 g fløte
2 kanelstenger
80 g sukkerlake 50/50 sukker og vann
Kok opp melk, fløte, sukker, malt kanel og hel kanel. La det trekke i 15 minutter etter oppvarming. Bland med eggeplommer og varm opp til den tykner eller legeres. Sil og avkjøl. Fryses til is i en is-maskin.