FOTO stian Broch
KOKK jeroen Trumi, Erlend Volden og Jan Arve Stålskjær- W.B.Samson
appetitt 4/2013
250 g smør
250 g brunt sukker eller muskavado
6 egg
4 ss molasse eller maltsirup
300 g hvetemel
200 g mandelmel
2 ts kanel
2 ts kardemomme, allehånde eller muskat
1 ts strøken natron
1 ts salt
Smør og sukker piskes hvitt, egg tilsettes ett og ett. Tilsett sirup, bland inn det tørre og fruktblandingen på til sammen 700 g. Dette gir ca 2 kg masse som er nok til 3 små formkaker eller 2 større.
Steketiden er 160 ° C i 60 minutter for små formkaker på 650 g. Rett etter stek dynkes kakene med ditt valg av brennevin, la de så stå å avkjøle noe før man aprikoterer kakene.
Kakene dekoreres med skoldede mandler og røde tranebær eller kandiserte kirsebær der den røde frukten danner senter av en blomst med mandler som blader.
Kaken aprikoteres for annen gang slik at dekoren sitter godt.
Fruktblanding
250 g rosiner eller en blanding av rosiner og korinter.
200 g tørkede tranebær
100 g tørkede blåbær
2 grovt revne epler
1 sitron, zest og juice
1 appelsin, zest og juice
50 ml Jamaicarom ,brandy eller cognac går også
3 ss aprikossyltetøy
Bruk fantasien, man kan variere hvilke tørkede frukter man bruker.
Det viktigste er å la denne blandingen stå i kjøleskapet for å trekke til seg fuktighet i minst en uke.