500 g siktet hvete
200 g finmalt hvete
200 g finmalt rug
100 g grovmalt rug
700 g fruktvann
20 g havsalt
5 g gjær
70 g speltperler
130 g god eplemost
30 g mykt smør
750 g favorittfrukter; eple, appelsin, dadler, svisker, aprikos, fiken og tranebær
Del frukten i passende grove terninger og dekk dem med kokende vann. La dette svelle i min. 4 timer. Sett gjerne i kjøleskap for å få ned temperaturen da du skal bruke fruktvannet i deigen.
Skyll speltperlene i kaldt vann og kok dem med eplemosten i 15 minutter på svak varme. Hell over kaldt vann og avkjøl.
Bland fruktvann, mel og kokte speltperler i eltemaskinen og la det stå i 30 minutter under klede.
Tilsett gjær og salt og elt deigen i 12 minutter til den blir smidig. Tilsett deretter smøret og elt det inn.
Tilsett frukten og elt den rolig inn i deigen. Dette kan med fordel gjøres for hånd. La deigen stå i romtemperatur et par timer før den vendes og settes kaldt over natt.
Ta deigen ut av kjøl og del i to emner. Formes til kuler og hviles på benken i 20 minutter. Deretter de rulles sammen til brød, rulles i siktet rug og legges i hevekurv eller smurt brødform.
Heves til nesten dobbel størrelse og stekes i godt forvarmet ovn på 200 °C til kjernetemperatur på 96 °C i 30-40 minutter.
Fruktbrød passer perfekt til oster, særlig blåmugg- og stiltonost.