Mørdeigsbunn
300 g mel
125 g melis
250 g romtemperert smør
1,5 egg
Fyll
4 epler
100 g sukker
½ ts kanel
200 g pecannøtter
50 g pistasjer
Smuldredeig
1 dl hvetemel
1,5 dl lettkokte havregryn
35 g sukker
75 g kaldt smør
Ha mel, melis og smør i kjøkkenmaskin med grind og kjør dette sakte sammen. Ha forsiktig i egget, og kjør deigen sammen.
Legg den i kjøleskap i minimum 2 timer. Ta deigen ut og la den temperere seg litt på benken, ca 20 minutter. Bruk godt med mel for å kjevle ut deigen til ca 3 med mer tykkelse til den passer en terteform på 24 cm. Kle formen med aluminiumsfolie, og fyll opp med litt erter eller ris i bunnen. Stek tertebunnen i 15 minutter på 175 °C.
Skrell eplene, fjern kjernehus og del i biter. Smelt sukker til karamell. Tilsett eplene og kanelen. La dette surre til eplene er litt møre, ca 5 minutter på middels varme. Sil av saften og rør inn pecannøttene. Fordel fyllet på tertebunnen. Ha alle ingrediensene til smuldredeigen i en foodprocessor med kniv. Kjør den hurtig sammen til smuler.
Dryss dette over eplene og stek til terten er gylleen og smulene sprø. Dette tar ca 20 minutter. Dryss over hakkede pistasjenøtter.
Vaniljesaus
1 liter fløte
180 s sukker
12 eggeplommer
1 vaniljestang
Varm opp fløte, vanilje og sukker til kokepunktet, legèr med plommene. Pisk godt og varm opp til rett under kokepunktet. Ta av varmen, sil av og avkjøl.