700 g kokende vann
250 g kuttet rug
80 g solsikkekjerner
80 g gresskar
80 g linfrø
200 g siktet rug
100 g finmalt rug
15 g havsalt
15 g maltekstrakt
150 g grov, bakeklar surdeig
2 g gjær
5 g fennikelfrø
Rist kjernene i en panne til de blir gylne. Bland dem med rugkjernene og hell over kokende vann. La det stå kjølig over natt, min. 6 timer.
Bland skoldinga med de andre ingrediensene og bland rolig i eltemaskin i 10 minutter. Dekk til deigen og la den stå i 2-3 timer. Del så i to emner og ha dem over i smurte former.
La dem stå i 2-3 timer på ny til de har hevet seg ca. 1,5 cm i formene. Stekes i forvarmet ovn på 190 °C til kjernetemperatur på 98 °C.
Avkjøles på rist. Bør stå et døgn før man skjærer i brødene.
Dette er det gode basisbrødet i jula som passer til alt. Det holder seg saftig lenge.