3 små brød
150 g surdeig
825 g økologisk siktet hvete
75 g økologisk finmalt spelt
650 g vann
30 g salt
Bland alle ingrediensene utenom salt i en eltebolle. Elt på lav hastighet i 15-20 minutter. Tilsett salt og elt videre på medium hastighet til deigen er elastisk og slipper bollekanten.
Legg deigen i en smurt bolle, dekk med plastfolie og la deigen heve i kjøleskap over natten. Del deigen i tre like store emner, form dem runde og legg i hevekurver. La heve til dobbel størrelse i romtemperatur.
Vend brødene forsiktig ut av kurvene og over på bakebrett. Snitt brødene, og sett dem inn i forvarmet ovn ved 230 °C.
Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for å danne damp. Lukk døren raskt.
Skru ned ovnen til 210 °C etter 15 minutter, og stek videre i 15 minutter. Avkjøl på rist.
Løpstikkepesto
200 g renset og vasket løpstikke
rapsolje
30 g ristede linfrø
Blansjer løpstikken i ett minutt og kjøl ned i isvann. Press ut mest mulig vann fra den, blend og spe med rapsolje til ønsket konsistens. Vend ristet linfrø inn i pestoen og smak til med salt.