FOTO stian Broch
KOKK jeroen Trumi, Erlend Volden og Jan Arve Stålskjær- W.B.Samson
appetitt 4/2013
2 kaker
Alle ingredienser må være romtempererte
3,2 dl H-melk
475 g siktet hvetemel
60 g sukker
5 g salt
5 g kardemomme
50 g rød ferskgjær
60 g smør
250 g rosiner
100 g sukat ,kan erstattes med rosiner, tørket appelsinskall
Ha alle ingredienser utenom rosiner, sukat og smør i eltebollen. Eltetid avhenger kjøkkenmaskinen, men denne deigen skal godt, 5 minutter på lav hastighet og 5 – 10 minutter på hurtig kan være et utgangspunkt, til du får en glatt deig med «godt strekk» som slipper bollen under elting. Du skal kunne strekke deigen til en tynn hinne, tenk tyggegummiboble. Når deigen har nådd denne konsistensen har du i smøret litt og litt og det må være helt mykt. Stopp eltingen i det smøret er eltet inn. Fortsetter du eltingen vil mye av smørsmaken oksidere og forsvinne.
Rosiner og sukat eltes inn forsiktig til slutt på lav hastighet. Ta deigen ut på benken og brett den sammen som en konvolutt, og la den modne i bollen i 30 minutter. Ta deigen ut og gjør det samme en gang til. Etter 30 nye minutter tar du deigen ut av bollen, og deler den i to like store deigemner. Rundvirk emnene til to store, runde boller, og legg på brett med bakepapir.
Legg over et håndkle og la dem heve til nesten dobbel størrelse. Det tar ca 45 - 60 minutter i romtemperatur. Pensles med egg og stekes nederst i ovnen på 175° C i ca 30 minutter.