Dumplingdeig
500 g mel
1 ss salt
2 1/2 dl vann
tapiokamel til utkjevling
Dette er en helt standard deig med hvetemel, salt og vann, som gir en fin, elastisk dum- plingdeig. Har du pastamaskin, blir kjevlingen veldig mye enklere. Men selve eltingen av deigen kan fint gjøres for hånd, selv om maskinen gjør alt litt raskere.
Aller enklest blir dette om du bruker en foodprosessor eller en eltebolle med K-krok.
Ha mel og salt i bollen. Sett vannet til oppkok. Når vannet begynner å koke, setter du maskinen på fullt. Spe deretter med tre fjerdedeler av det kokende vannet. Etter at deigen er ferdig spedd, kjører du den videre i to minutter.
Kok så opp resten av vannet på ny, tilsett det kokende vannet mens maskinen kjører, og la alt kjøre sammen til en fast deig.
Alternativt gjør du det for hånd:
Bland mel og salt, kok opp vannet, ha i vannet mens du rører rundt, bruk hendene og start eltingen når deigen begynner å bli fast. Elt godt til du har fått knadd alt sammen til en fast og smidig deig, fortsett så lenge du gidder, jo mer du elter, jo smidigere og luftigere blir deigen.
Ta deigen ut av bollen og kna den godt sammen før du pakker den i plastfolie og setter den på kjøling for å hvile. La deigen hvile minst en halv time i kjøleskapet.
Ta så deigen ut og kna den sammen enda en gang du vil se at deigen blir ekstra smidig nå. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet, la den hvile i minst ti minutter til.
Nå er deigen klar for å kjevles ut. Bruk en pastamaskin det sparer deg for mye jobb og sikrer at dumplingemnene blir tynne nok.
Del deigen i to på langs og klem de to emnene flate slik at de passer inn i valsene på pastamaskinen. Kjevle den ut på tre millimeter tykkelse. Brett så den avlange deigen slik at den ligger tredobbelt. Kjør trelagsdeigen på ny gjennom pastamaskinen, kjevle den ned i tre millimeter tykkelse.
Nå skal deigen være klar tilsett litt tapiokamel på hver side så den ikke kleber.
Er emnet fortsatt litt løst eller ikke i riktig tykkelse, gjentar du prosessen til du er fornøyd.
Legg den tre millimeter tynne deigen på kjøkkenbenken. Stikk så ut runde emner på omtrent åtte centimeter i diameter med en passende utstikker, eller kutt den i kvadratiske ark. Restene som blir igjen, kan du eventuelt kna sammen og kjevle ut på ny i pastamaskinen. Da har du helt ferdige dumplingskins, klare til å fylles og brettes slik du vil ha dem.
Dumplingark kan man kjøpe i frysedisken i de fleste asiatiske butikker, og de fungerer helt fint. Det står bruksanvisning på pakken og du kan fylle dem med hva du ønsker, så her er det rom for eksperimentering.
All slags kjøtt fungerer bra, men også grønnsaker, fisk og skalldyr. Om innholdet er mildt og rund i smaken kan man lage sterke dipper til.
Lag din egen dip til dumplings. Du kan bruke chiliolje tilsatt ingefær og lime, eller hoisinsaus, søt soyasaus og sesamfrø. Juster smaken med hvitløk, sesamolje, sukker, fishsaus og eddik.