Gamalost fra Vik med melk, honning, ristede nøtter og nypesyltetøy
200 g Gamalost fra Vik
250 g H-melk eller fløte
3 plater gelatin
40 g kokt byggryn
40 g valnøtter
40 g hasselnøtter
40 g norsk honning
40 g nype syltetøy
skogsyre som garnityr
Melkegelé
Bløtlegg gelatinen i kald vann. Varm opp melken og bland den med gelatinen. Fyll dette på en flat tallerken eller fat. Geleen skal være ca. 3 mm i tykkelse. Sett fatet på kjøl slik at den stivner.
Nøtteblanding
Bland nøtter med salt, sukker, 20 g honning og 1 eggehvite. Stek på 185 °C i ca. 10 minutter.
Nypesyltetøy
1 kg nyper og 2 l vann kokes i to timer og presses gjennom et sil. Det blir ca. 500 gram. Kok opp pureen og smak til med 250 g sukker og juice fra en halv sitron. Anrett ingrediensene på en passe tallerken og napér med nypesyltetøy.