Emmerbrødchips med agurk, nøttekrem med Gamalost og skogsyre
4 emmerbrødchips
1 slangeagurk
100 g nøttekrem med gamalost
Stek tynne skiver eller ringer av emmerbrød i litt norsk rapsolje på 185 °C i 10 minutter. Skrell agurken, salt den i 20 minutter og vakumer den i minst 1 time. Kutt agurken i firkanter og bruk en parisienneskje for å grave et hull. Fyll dem med nøttekrem og dander med friterte sjalottløkbiter og urter.
Emmerbrød
600 g emmermel
400 g hvetemel
15 g salt
160 g lys surdeig
Dag 1
Bland melet sammen og la det stå minst 1 time. Bland deretter salt og surdeig inn i deigen. La deigen stå ute over natten dekket med plastfilm.
Dag 2
Når deigen har hevet, knas den godt før man fyller i stekeformene. Når deigen har hevet igjen etter minst 2 timer, stekes brødet på 230 °C i 10 minutter, deretter på 190 °C i 25 minutter.
Nøttekrem med Gamalost
1 eggeplomme
20 g brunet smør
20 g frosset og revet Gamalost
100 g rømme
Pisk opp eggeplommen med rømme og brunet smør over vannbad. Smak til med revet Gamalost og avkjøl.