Bilde over - det franske postvesenet har gitt ut et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Foto: La Poste
Det franske postvesenet kom i forrige uke ut med et duftfrimerke for å feire den verdenskjente bagetten. Nå utfordrer Opplysningskontoret for brød og korn statsminister Støre, matminister Pollestad og Posten til å følge etter franskmennene og lage et norsk frimerke med duften av norsk bakst.
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, er begeistret over det franske frimerket med duften av bagett. Hun ønsker en norsk vri, med duft av grovbrød, bløtkake eller skoleboller.
– Norsk bakst fortjener sitt duftfrimerke, vi er en bakeglad nasjon! Kanskje det kan føre til flere analoge hilsener når duften av grovbrød, skolebolle eller bløtkake strømmer fra frimerket?
![](/uploads/images/Drikke1/Matnytt%201/MAtnytt%202/Duftfrimerke%20med%20baguett.jpg)
President Emmanuel Macron har beskrevet det franske bakverket som «250 gram magi og perfeksjon». Nordbø mener norske bakverk har minst like stort duftpotensiale, og trekker frem tre favoritter.
– Nordmenn er et brødspisende folk. Der franskmennene går med bagetter under armen eller i sykkelkurven, har vi nordmenn grovbrød i matpakke eller på tur i skog og fjell. Duften av nybakte grovbrød er det lite som slår, og når brunostskiven nærmest smelter på den rykende ferske skiva går man rett i barndommen.
På den søte siden har Nordbø trukket frem to klassikere, en til fest og en til kaffeslabberas, som også barn elsker.
![](/uploads/images/Drikke1/Matnytt%201/MAtnytt%202/b6f293f9-3d26-4037-8702-da29c948f2aa.jpg)
– Skolebolle er et unikt norsk bakverk, og her er duftene mer komplekse, med hveteduft, eggekrem, melis og kokos. Ikke rart skolebollen har så mange navn, og er populær hos mange.
![](/uploads/images/Drikke1/Matnytt%201/MAtnytt%202/Skjermbilde%202024-05-23%20kl.%2007.04.46.png)
– Den klassiske norske bløtkaken består av dufter som sukkerbrød, krem, syltetøy, og ofte marsipan. I disse sommerdager med fri- og merkedager, konfirmasjon, dåp og bryllup, er bløtkaken fast på de aller fleste kakebord.
![](/uploads/images/Drikke1/Matnytt%201/MAtnytt%202/d0bb2d5f-cb93-4bf9-805f-dd9b33849265.jpg)
Nordbø ønsker seg en folkeavstemning om folkets favorittduft av de tre bakverkene, og vil gjerne høre hva Støre og Pollestad vil foretrekke å sniffe på postkortet.
– Lukten av fisk og olje trenger vi i alle fall ikke å få i postkassen, sier Nordbø med et glimt i øyet.