Matnytt Veien til Lyon og Bocuse d’Or

Veien til Lyon og Bocuse d’Or >

22. januar skal Filip August Bendi og teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Veien til Lyon og Bocuse d’Or har vært lang, men nå er Norges kandidat, Filip August Bendi og hans toppede lag, klar for verdens vanskeligste kokkekonkurranse.

 

I oktober 2021 ble Filip August Bendi Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or.  Mars 2022 sikret han og Team Norway seg bronse i europamesterskapet i Budapest. Nå er han klar for verdensfinalen i Lyon.

 

Team Norway konkurrerer søndag 22. januar og starter kl. 08.00.

 

12.55 presenteres en 3-retters barnemeny basert på squash.

13.30 presenteres en fatrett basert breiflabb, blåskjell og kamskjell

 

Premiereseremonien er mandag 23. januar, og hele arrangementet blir streamet hos  > Nordic Food Live.

link til >  bocusedor.com

 

 

En karriere som har ledet opp til Bocuse d’Or

Filip August Bendi er en uredd, målrettet og kreativ kokk som tidlig fikk interesse for kokkekonkurranser. Bendi var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011. Som nyutdannet kokk fikk han innpass hos Noma, hvor han arbeidet ett år. Derfra gikk turen til Stockholm og kjøkkenet til Mathias Dahlgren på Matbaren. Her ble Bendi værende i tre år før han endte på restaurant Daniel i New York enda ett år.

 

Arbeidserfaringen tok han med hjem til Norge hvor han ble kjøkkensjef på NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotels i Oslo.

 

Hovedgrunnen for å flytte hjem til Norge var drømmen om Bocuse d’Or. 

 

 

Sterk faglig tyngde på det norske laget

Coach for Bocuse d’Or-laget er Christopher W. Davidsen. Han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2016 og Bocuse d’Or World Final i 2017, og til daglig leder Christopher restaurant Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Under ett år etter åpningen mottok restauranten sin første Michelin-stjerne.

 

Som commis har Filip August Bendi valgt 21 år gamle Leon Haarberg Nilsen, som har hatt læretiden sin på restaurant Speilsalen og nå er ansatt på Thon Hotels.

Sven Erik Renaa er styreleder i det norske Bocuse-akademiet og president for Team Norway. En av Renaas mange viktige oppgaver er å være Norges dommer i verdensfinalen av Bocuse d’Or i 2023.

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi

Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), tidligere Bocuse d’Or Norge, bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Også kjent som «mesterkokkenes olympiatopp» er SNG en pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper som økt bærekraft, prestasjon og deling av kunnskap og inspirasjon.

 

De organiserer også kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ungsatsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire. Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet ellers. 

 

Om Bocuse d’Or og det norske Bocuse-akademiet

Bocuse d’Or er verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene som møtes der, er de som står igjen etter om lag 70 nasjonale og fire regionale kvaliker i toårsperioden forut. Denne internasjonale konkurransen endrer enhver deltakende mesterkokks karriere.

 

Pallplass er en utrolig prestasjon. Norge leder sammenlagt statistikken siden 1987 med 12 pallplasser i verdensfinalen, og åtte av åtte mulige pallplasseringer i Europafinalen.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev