Matnytt Veien til Årets Kokk 2017

Veien til Årets Kokk 2017> Alt om de valgte råvarene og konkurransen

Oppkjøringen til Årets Kokk 2017 er i gang, og i dag fikk de fem kandidatene som skal kjempe om å bli Norges representant i Bocuse d’Or, vite hvilke råvarer de skal bruke i konkurransen i Mathallen 12. september: Fiskeretten blir en fest av smaker fra mangfoldet i norske farvann med utvalgte skalldyr, trøffeltang og ishavsrøye. Kjøttretten er gitt navnet «Smaken av min region», og kandidatene utfordres til å dyrke frem smaken av lam og grønnsaker fra bestemte geografiske områder.

Sjømatrettens hovedråvare skal være norsk ishavsrøye kombinert med en eller flere av disse norske skalldyrene: råreker, kongekrabbe og sjøkreps. Retten skal også ha en distinkt smak av trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse fra strømsterke kystområder i Norge.

- Årets oppgave er vi spesielt stolte av. Vi trekker inn lite kjente tangingredienser, noe som åpner opp for nysgjerrighet og utforsking. Trøffeltangen kombinerer vi med den milde, flotte ishavsrøyen, og en eller flere svært smaksrike skalldyr. Den retten bør smake hav, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Bocuse d’Or Norge - Akademiet.

Når det gjelder fatretten vil kandidatene selv kunne velge hvilke lam og norsk opprinnelse de mener er den mest smakfulle, som samtidig har tydelig geografiske identitet. Lammet skal kombineres med minst en grønnsak fra samme oppvekstområde som lammet.

- Norge har etterhvert mange spennende bønder, og ved at kandidatene selv bestemmer hovedråvare, skapes det viktige direkterelasjoner mellom bønder og kokker, sier Gunnar Hvarnes. - Med dette ønsker vi å utfordre kandidatene til lage den beste retten med det beste lammet de selv har funnet frem til. Her vil kokkens evne til å lage god mat utfordres sammen med kokkens evne til å samarbeide og finne frem til verdens beste råvare.

 

Treningscamp i Lofoten

Frem mot konkurransen i september, skal konkurrentene gjennom tre treningscamper. Den første campen er allerede i gang, og kandidatene er nå i Lofoten. Her skal de blant annet lære mer om tørrfisk, råvaren de skal bruke i sin Ganefryd, som også skal presenteres under konkurransen i Mathallen.

 - Lofoten er et perfekt sted å legge første treningssamling. Her går historie og tradisjoner knyttet til fiskeri og handel med sjømat tusen år tilbake i tid, men det er ikke bare et museum. Det fiskes, tørkes og eksporteres skrei og tørrfisk i store volum fra området, og det er i tillegg et svært levende og attraktivt reiselivsmål. Så her finnes hele verdikjeden for en kokk, fra fantastiske råvarer og tydelig identitet til matglede og god smak, sier Arne Sørvig, daglig ledere i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge.

 

 

Disse skal konkurrere i Årets Kokk i Mathallen 12. september:

 

Christian Andre Pettersen (27)

Team CAP

Kandidat: Christian André Pettersen, kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.

Commis: Keim Iamram, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.

Coach: Karl Erik Pallesen, medeier og daglig leder Fisketorget i Stavanger.

 

 

Filip August Bendi (28)

Team Bendi

Kandidat: Filip August Bendi, kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Commis: Håvard André Josdal Østebø, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.

Coach: Adrian Løvold, kjøkkensjef på Sabrura Sticks and Sushi.

 

 

Øyvind Bøe Dalelv (27)

Team Dalelv
Kandidat:
 Øyvind Bøe Dalelv, Sous chef Statholdergaarden i Oslo.

Commis: Aron Espeland, kokk på Vaaghals.

Coach: Even Ramsvik, daglig leder Lava Oslo.

 

 

 

Geir Magnus Svae (42)

Team GSM

Kandidat: Geir Magnus Svae, konsernsjef i Bølgen & Moi AS.

Commis: Henrik Falkensten, kokk og pastry chef på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Coach: Christer Rødseth, kjøkkensjef på Vaaghals.

 

 

 

Rasmus Johnsen Skoglund (27)

Team Skoglund

Kandidat: Rasmus Johnsen Skoglund, Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.

Commis: Tony Allene Ghetachew, lærling på Tango bar & kjøkken i Stavanger.

Coach: Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef Det kongelige hoff.

 

Meny en for  pressedagen  29.08.17: 

Team CAP (Christian Andre Pettersen)

Lam - friske vekster -  jalapenos - løpstikke - "potet og Nespresso pancake"

Ishavsrøye "togarashi" - havsalater- friske vekster - Yuzu og mirin ponzu

 

Team ØBD (Øyvind Bøe Dalelv)

 Lammetartar - tang og pepperrot

Sprø Kongekrabbe - løk og estragon

 

Team Skoglund (Rasmus J. Skoglund)

Krydderkokt rødbete, røykt majones, rug og pepperrot

Bakt røye med erter og kantarellbuljong

 

Team Bendi (Filip August Bendi)

Råreker, pepperrot, nepe, frittert reke, løbstikke og purreløk

Kullbakt lammebog, soppsaus, løk og sopp i variasjon

Røkt tørrfiskbrandade, strand arve, kapers og potetcrisp

 

Team GSM (Geir Magnus Svae)

Terte med lettrøkt sjøkreps, sjøkrepsmajones, høstepler

Tørrfisk fra Lofoten, potet, egg, bacon

Terinne på lammeskank fra Robert Søndrål, sprøtt kyllingskinn, sennep, løk

 

Dette blir kjøkkenrekkefølgen:

Christian Andre Pettersen

Geir Magnus Svae

Rasmus J. Skoglund

Øyvind Bøe Dalelv 

Filip August Bendi 

 

Årets kjøkkendommere: Jens Petter Kolbeck og  Kjetil Gundersen

 

Årets smaksdommere: Esben Holmboe Bang, Tommy Myllymaki, Serge Vieira, Jørn Lie, Bent Stiansen, Lars Erik Underthun, Charles Tjessem, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes og Christopher W. Davidsen

 

Årets ganefryd-dommere: Heidi Bjerkan, Wenche Andersen, Øyvind Næsheim, Håvard Werkland, Guro H. Rognså og Ole Martin Alfsen

 

Om Årets Kokk

Årets Kokk er Norges viktigste matkonkurranse og arrangeres annet hvert år. Her konkurrerer landets dyktigste kokker om å bli Norges representant i Bocuse d’Or, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

 

Om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser (Årets Kokk), og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America og Europa.

 

Om Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev