FOTO EIRIK NILSSEN / MATBYRÅET IMPULS
Bak til venstre > Jan-Erik Hauge fra Bremanger, Kjell Patrick Ørmen Johnsen fra Drammen, Henrik Falkensten fra Nevlunghavn, Kristoffer Westvik Lofnes fra Måløy. Nederst til venstre kaptein Christer Rødseth fra Aurskog, Kåre André Hjartholm fra Masfjord, Tonje Torvanger fra Sogndal, coach Gunnar Hvarnes fra Larvik og Aron Espeland fra Bryne.
Det Norske Kokkelandslaget (Senior) tok gull og De Norske Juniorlandslaget tok sølv OL i Stuttgart i dag. Det er helt fantastisk og en stor bragd. Sist gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008.
2000 kokker fra 59 land Deltok og laget retter i forskjellige kategorie. Konkurransen foregr i åpne kjøkken og lagene blir vurdert av dommerene ut fra en rekke kriterier. Smak , hygiene og innovasjon er noen av dem.
I OL i kokkekunst deltok mer enn 2 000 kokker fra 59 land. Kokkene lager mat i ulike kategorier i åpne konkurransekjøkkener. Dommerne vurderer lagene langs en rekke parametere, blant annet smak, hygiene og innovasjon.
Det var først og fremst smakene de norske lagene vant på. På menyen var det selvsagt prima norsk sjømat: Kveite, kongekrabbe, Lofotskrei og piggvar. På kjøttfronten ble det servert blant annet kalv fra Hurum, kanin og reinsdyrblod.
NKL har 2 kokkelandslag som trener hardt og kjemper om edelt metall i internasjonale konkurranser. Dette er dyktige unge menn og kvinner som ofrer mye tid for å få lov til å representere Norge ute i verden.
I tillegg til å være på landslaget jobber alle fulltid i kjente restauranter landet rundt, og når de har fri, samles de til kokketrening.
Kokkelandslagene har sitt faste landslagskjøkken hos BAMA der de trener, og perfeksjonerer seg og for å smake seg frem til de rette kombinasjonene. Her finpusses teknikken, utvikles kreativeten sammen og har det gøy.
Den siste tiden før OL har landslagene også benyttet kjøkkenet på KIT-AKADEMIET, da trener begge lagene samtidig.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad sendte sine gratulasjoner etter seieren.
– Det er nok et bevis på at Norge er en matnasjon med norske kokker og restauranter som er blant de beste i verden. Jeg er sikker på at oppmerksomheten vil gjøre at enda flere får øynene opp for våre unike matopplevelser, sier Bollestad.
Sogn og Fjordane er representert med hele tre personer på kokkelandslaget, som har med seg 13 kokker fra hele Norge.
Under konkurransen skal det ha vært 3–400 nordmenn til stede for å støtte de tre norske landslagene.
Vi gleder oss og feirer sammen med dem og er selvsagt superstolte av dem alle sammen.
Løyrom var en av ingrediensene på det norske kokkelandslagets meny i kategorien Chefs Table.
Vegancanneloni med grønne erter, purrestokk fra Rogalandskysten og svarte trøfler var én seks retter det norske kokkelandslaget serverte.
Denne desserten bestod av epler fra Hardanger, rømme, yuzu, hvit sjokolade og mandler, og stod altså til gull.