Matnytt Tre norske mataktører er best i Norden

Tre norske mataktører er best i Norden >

Mandag kveld var det duket for en storslått feiring av det nordiske kjøkken, under utdelingen av matprisen Embla. Av totalt syv priser, gikk tre til de norske kandidatene Geitmyra Credo, Kvitnes Gård og Undredal Stølsysteri.

 

 

– Dette er helt fantastisk og viser hvor høy kvalitet det er på lokalmat i Norge, sier Bjørn Gimming, leder og Norges Bondelag som har vertskap under årets prisutdeling.

 

De aller ypperste i hele Norden var samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å hedre maten og folkene bak den nordiske maten. Totalt deltok kandidater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene. Norge ble landet med flest vinnere, sammen med Danmark.

 

 

Trond Åm,  Geitmyra Credo

 

Nordisk mat til barn og unge

Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge», for å ha har utviklet et konsept som særlig har bidratt til å utvikle den neste generasjons kunnskap og ferdigheter knyttet til nordisk mat- og matkultur.

 

Trond Åm fra Geitemyra Credo var glad og stolt da han tok imot prisen:

– Dette er utrolig! Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss, sa Trond Åm foran det aller ypperste fra det nordiske kjøkken, som i dag var samlet i Oslo.

 

– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

 

Simon Liestøl Idsøe - Kvitnes Gård 

 

Nordisk matdestinasjon

Kvitnes Gård fikk pris i kategorien «nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

Rasmus Os måtte ta imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.

 

– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket teamet på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

 

– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.

 

Anna Karine Marstein, Undredal Sølsysteri 

 

Nordisk mathåndverker

Undredal Sølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

 

– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

 

Dette er alle vinnerne

Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge

Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge

Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge

Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark

Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark

Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark

Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige

 

 

 

Om matprisen Embla

Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden. Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år. Råvareprodusentene står bak.

 

Det er de seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd (NBC), som står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag var vertskap da prisene ble delt ut i Oslo 20. juni 2022. Dette var tredje gang Embla Food Awards ble arrangert.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev