Vil du sikre at de spiselige julegavene du lager faktisk blir spist, så følg disse ti budene.

-Spiselige julegaver er populært å gi bort. En hjemmelaget julegave som er spiselig viser kjærlighet og omtanke, og når den smaker godt stiger verdien ytterligere. Samtidig vet vi at spiselige julegaver er noe av de vi kaster mest av, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matrådgiver i MatPrat.
Å redusere matsvinn, er noe MatPrat jobber mye med. Derfor har Fjelleng Hansen satt sammen 10 bud for spiselige julegaver.
-Målet er at disse budene fører til at de hjemmelagde spiselige julegavene blir spist, og ikke kastet. Smaken får jeg ikke gjort så mye med, men med disse budene kommer du langt på både treffsikkerhet, holdbarhet og innpakning.

1. Kjenn din mottaker
-Hva liker personen som skal få maten du gir bort? Er mottakeren en matprepper? En som elsker kortreist mat? Har han eller hun noen diller som alltid craves? Tenk gjennom hvem som skal få din hjemmelagde chutney, konfekt eller ribbesylte, og velg gaven med omhu.

2. Mottakeren må kjenne deg
-Det er en kjensgjerning at vi ikke er så begeistret for å spise mat laget hjemme hos noen vi ikke kjenner. Derfor anbefaler vi å gi hjemmelagde spiselige julegaver til de som kjenner deg og har vært på kjøkkenet ditt.

3. Tenkt sesong
-Grønnkålchips, tranebærchutney, klementinkurd, ribbesylte er basert på råvarer i sesong på vinteren. Det er bærekraftig å bruke varer i sesong, og norske kortreiste er aller best. Kjenner du hvor råvarer kommer fra, er det veldig hyggelig å skrive navnet på gården eller produsenten.
4. Gi et konsept
-Hvis faren din elsker å grille hamburgere, så la han få en smak av sommer i julestria og gi han et lite konsept i gave. Jeg foreslår en digg hjemmelaget ketsjup, baconmarmelade og sylta rødløk, og inviter der deg selv på vintergrilling. En annet måte å gi et konsept på er å skrive en liten kreativ historie bak din matgave, slik at det blir en "reise" å åpne den opp.

5.Velg riktig emballasje
-Riktig og god emballasje sørger for at den spiselige julegaven du har laget holder seg lenger. Det er også et spørsmål om hygiene. Bruker du glasskrukker, så sørg for at de er rene, kokte og sterile.
6. Sikre god holdbarhet
-Er maten du har pakket pent inn tenkt å nytes som en førjulsgave, eller skal den først åpnes og spises på julaften? Tenkt på kort eller lang holdbarhet, og skriv dette tydelig på pakken. Det bør også fremgå om gaven må oppbevares kaldt frem til den skal pakkes opp, dersom det er en kjølevare.

7. Gjør det lett å oppbevare
-Velg gjerne mat som ikke må stå kaldt, som for eksempel brød, julekaker, chutney, syltete grønnsaker, slik at det krever minst mulig av mottakeren å oppbevare den. Mange har fylt opp kjøleskapet til jul, så det kan være trangt om plassen.

8. List opp ingredienser
-Skriv en liten følgelapp med ingrediensen du har brukt. Det er hyggelig å lese om mange deilige julekrydder, eller bli oppmerksom på hot chili. Med tanke på allergier, at mottakeren kan komme til å sette frem til gave til egne gjester, bør det oppgis liste over allergener som nøtter, egg, gluten og skall/bløtdyr.
9. Lag en bruksanvisning
- Skriv hva du har laget, det er lett å ta feil av en chutney til ostefatet og syltetøy til brødskiva. Skriv hvordan gaven din skal brukes, skal den nytes alene eller spises som et lite tilbehør til noe annet?

10. Utseende teller
-Gjør deg flid med innpakningen, det er det første mottakeren ser. Det er mange måter å pakke inn lekkert på uten at det blir dyrt. Gråpapir og hyssing med et rødt hjerte som gavelapp. Et koselig kjøkkenhåndkle kommer du langt med om selve surdeigsbrødet har et pent innskåret mønster.
Trenger du inspirasjon til hva du kan lage og gi som en spiselig julegave, finner du det - og oppskriftene her>
matprat.no/julemat/spiselige-julegaver