Matnytt The Plant Makery

The Plant Makery > serverer grønn matlykke

Bilde øverst er av Henriette Brun og tatt av fotograf Christian Brun 

 

Nytt år og nye muligheter er det mange som sier! Flere og flere velger også å slenge seg på trendene som «Vegan January» og «hvit Januar» for å kickstarte året med sunnere mat og drikke, etter noen uker med mye fet julemat.

I den forbindelse har The Plant Makery nylig lansert en e-bok som samler over 50 oppskrifter på frisk og grønn plantebasert mat du enkelt kan lage hjemme.

 

The Plant Makery er et håndverksbakeri som har spesialisert seg på plantebaserte matvarer uten raffinert sukker. De leverer ukentlig salater, wraps og bakevarer til kafeér rundt i Oslo og omegn. Oppskriftene i e-boken er delt inn i frokost, lunsj, middag og dessert kapitler og her finnes det noe for enhver smak!

 

La deg friste av alt fra kreative og velsmakende frokost- og lunsjretter perfekte til hjemmekontoret til fargerike middager du kan lage til både hverdag og fest.

Vi må også nevne det lekre dessertkapittelet med oppskrifter på deilig sukkerfri bakst, konfekt, festkaker og iskrem.

 

I denne boken finnes rett og slett oppskriftene du trenger for å starte året på en sunn og grønn måte! 

 

 

E-boken kan kjøpes her: 

theplantmakery.no/produkt/gronn-matlykke

 

Her deler vi et par av våre favorittoppskrifter fra boken.

 

 

Crispy tofu med mandel og sesam dressing

Mandelsmør er den hemmelige ingrediensen i denne deilige asiatiske salaten,

og tar retten til ny e høyder. Crispy  tofu, stekte grønnsaker, vårløk og chili,

dekket med en frisk og smakfull mandel - og sesamdressing er blitt en innertier

hos oss. En digg og sunn lunsj som holder deg mett gjennom dagen.

 

Til 2 personer

1 blokk tofu, 400 g

3 ss sesamolje

2 ss soyasaus

1/2 ts salt

1 squash

1/2 brokkoli

1 rød løk

3 vårløk

1/2 rød chili

olivenolje til steking

 

mandel og sesamdressing

2 ss sesamolje

2 ss soyasaus

1 ts svart pepper, kvernet

2 ss lønnesirup

1 ss limejuice

2 ss riseddik

3 ss mandelsmør

1/2 ts salt

1 fedd presset hvitløk

 

Fjern tofuen fra pakningen og tørk den tørr med litt kjøkkenpapir. Del den opp i terninger, og ha bitene i en bolle. Hell over 2 ss sesamolje, 2 ss

soyasaus og 1/2 ts salt og rør godt.  La stå til marinering i ca. 30 minutter i kjøleskapet.

 

I mellomtiden lager du dressingen ved å blande alle ingrediensene godt sammen i en bolle.  Sett så til side til du skal servere.

 

Kutt opp squash i terninger, brokkoli i buketter og rødløk i skiver. Fres løken raskt i litt olivenolje i en panne. 

Tilsett squash og brokkolibukettene. Stek videre i ca. 10 minutter til grønnsakene er gjennomstekt.  Ta grønnsakene av platen, og sett til side på en tallerken, mens du steker tofuen. 

Stek tofuen på middels varme i ca 15  minutter. Snu tofubitene jevnlig så de ikke svir seg, men blir crispy på alle sider.

Helt til slutt blander du grønnsakene sammen med tofuen i pannen. Server tofuen og stekte grønnsaker toppet med hakket vårløk, chili og mandel- og sesamdressing.

 

 

 

Squash og blomkål lapper med raita

Saftige og næringsrike lapper laget på squash og blomkål, servert med en frisk raita dressing. Perfekt som en god og mettende lunsj og egner seg også veldig godt til matpakken.  Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Frys de ned og ta opp ved en senere anledning når du trenger noe raskt i farten.

 

Til 2 personer

1 gul løk

2 fedd hvitløk

1 squash

et blomkålhode

2 ss olivenolje til steking

200 g kikertmel

1 ts gurkemeie

2 ts karripulver

1/2 ts chilipulver

1 ts salt

2,5 dl vann

 

raita

1/2 beger, ca. 150 g vegansk rømme eller yoghurt

⅓ agurk

1 ss finhakket løk

1 fedd hvitløk

1 liten neve mintblader

1/2 ts spisskummen

1/2 ts salt

 

Lag først raitaen. Skrap ut frøene på agurken og finhakk den sammen med løk, hvitløk og mintblader. Bland sammen med rømme eller yoghurt, og rør inn krydderet til slutt. La stå i kjøleskapet til avkjøling imens du lager squash lappene.

Lag så squash og blomkål lappene. Finhakk løk og hvitløk. Rasp squashen og finkutt blomkålen til små biter. 

Varm opp olivenolje i en panne, og fres løk og hvitløk til det er blankt. 

Tilsett squash og blomkål, og stek videre på medium varme i ca 10 minutter til vannet har sluppet i squashen. Lag kikertmelblandingen ved å ha kikertmel og krydderet i en bolle.

Tilsett så litt og litt vann, mens du rører godt.Fortsett slik til alt vannet er tilsatt, og rør til blandingen er klumpfri. Bland inn de stekte grønnsakene og sett til avkjøling i kjøleskapet i ca 30 minutter til blandingen har satt seg.

 

Når du er klar til å steke squash lappene, varm opp litt olivenolje i en panne på medium varme. Bruk en spiseskje til å forme lappene i pannen ca. 1-2 ss røre på hver lapp og stek de ca. 5 minutter på hver side til de er gylne.

Serveres varme med raita, og gjerne salat ved siden av.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev