Matnytt THAISOMMER

THAISOMMER > mat til lyse sommerkvelder

Terje Ommundsen - den velrennomerte kokken bak restaurantene Plah og Ahaan i Oslo har utgitt enda en genuin kokebok med asiatisk mat på menyen. Denne gangen er det den norske sommeren som er inspirasjonen.

 

Boka har tittelen «Thaisommer» og er veldig brukervennlig.  Terje har jobbet med thaimat i atten år men barndomsminnene fra somrene i Lillesand står sterkt og inspirerte han til å lage denne kokeboka.

 

 

De gode smakene fra grønnsaker, frukt- og bær fra hagen, nykokte krabber og høstens hummer har gjort denne boka til en herlig miks av øst møter vest. Boka har en lettfattelig lay -out delt inn i temaer som følger vår, sommer, sensommer og tidlig høst og disse sesongenes genuine råvarer. De er det mange av og er perfekte å kombinere med thaikjøkkenets spennende basisgrunnlag.

 

 

Her finner du oppskrifter på alt fra salater laget av  grønnsaker og frukt – både norske og asiatiske selvsagt i skjønn forening. Smakfulle oppskrifter på relisher, sauser og tilbehør og alt fra deilige forfriskende drinker, fingermat til grillede godsaker. Alt er med her i denne boka.

 

Det er den dyktige fotografen Stian Broch som også her har tatt de magiske bildene som virkelig frister til å fråtse i gode smaker.

 

Dette har blitt en sjarmerende og avslappet kokebok som egner seg til klare og lyse dager i den norske sommertiden men mange av oppskriftene og metodene kan du fint ta med deg inn i den mørkere delen av året også.

 

 

Men først sommeren og som Terje så fint sier det:

 

«I likhet med de fleste nordmenn elsker jeg å spise ute i det fri om sommeren, og min oppfordring er at du tar med deg denne boken ut, enten det er på balkongen eller i parken, og nyter thaisommer-maten.

Vel bekomme!»

 

 

GRILLEDE HELE SJØKREPS

8 sjøkreps

Del sjøkrepsen i to og ta ut tarmen og øverste del av hodet der paven er.

Jeg pleier å legge dem rett på grillen og pensle dem med kokos- og chilioljen min. Klørne trenger litt lengre tid på grillen enn halen, så jeg legger klørne på ett minutt før halen.

Så pensler jeg en gang til før servering og drypper over nypresset lime.

 

KRYDDERSMØR TIL SJØKREPS

100 g ingefær

4 stilker sitrongress

4 hele røde chilier

2 hvitløkfedd

1 ts salt

2 ss soya

3 dl kokosjomfruolje

4 finkuttede kaffirlimeblader

 

Kutt ingefær og sitrongress i tynne skiver for å bryte fibrene, grovkutt chili og hvitløk. Bland ingefær, sitrongress, chili og hvitløk sammen med salt, soya og kokosolje i en foodprosessor og kjør til det blir puré. Finkutt kaffirlimeblader og ha dem i til slutt. Denne oppskriften gir fire store porsjoner. Du kan fint fryse det som måtte bli til overs, så har du til neste gang.

 

 

 

GRILLET MAKRELL MED STERK SJØMATSAUS

Å fiske er en typisk syssel på Sørlandet om sommeren, men det var og er egentlig ikke helt min greie. Får jeg ikke fisk etter kort tid, tar tålmodigheten min fort slutt. Men å dorge makrell etter båten i sakte fart kan jeg gå med på, for kommer man inn i en stim med makrell, kan man fort dra opp 4–5 makrell på én gang, og da er det gøy. Men da er det også viktig å ha forberedelsene i orden. Makrell er lett å rense og lett å grille. En sterk og syrlig sjømatsaus passer supert til grillet makrell. Denne sjømatsausen går til alle typer sjømat, og er en fin saus å ha med på tur om du har planer om å grille fisken du har fått.

 

NAHM PRIK JIIM

2 store røde chilier

3 små røde thai-chilier

2 hvitløkfedd

4 korianderrøtter

2 små sjalottløk

1 ts salt

50 g palmesukker 1⁄2 dl fiskesaus

1 1⁄2 dl limejuice

 

Ta ut frøene av chilien om du ikke ønsker den for sterk. Kutt chilien, hvitløken, korianderrøttene og sjalottløken i biter og knus alt i en morter med salt. Smak til med sukker, fiskesaus og limejuice.

 

MAKRELL

Rens makrellen ved å dra kniven opp mot hodet fra rumpa, skrape ut innvollene og fjerne gjellene. Skyll og tørk godt med papir. Du kan også be butikken om å rundrense makrellen. Skjær 3–4 snitt i skinnet på hver side av fisken, gni den inn med litt olje og salt godt på begge sider. Grill i 4–5 minutter på hver side, og la makrellen hvile i 4–5 minutter før du serverer den.

 

 

 

 

ROTI MED SUKKER OG RØRTE JORDBÆR

Jeg har laget mine egne rotibrød i mange år, og de er ikke så verst. Men så lærte jeg å lage M’smen-brød av en marokkansk dame på Ammerud. Det minnet meg voldsomt om rotibrødet man får i Sør-Thailand. Det var en aha-opplevelse. Dette er en stor takk til Smahane! Rotibrød med søtt tilbehør er fantastisk. Roti med banan inni

og kondensert melk på toppen er en klassiker i Thailand og på Ahaan, og med norske jordbær er det helt utrolig godt.

 

ROTI - 7 STYKKER

150 g hvetemel

100 g semulegryn

1⁄2 ts bakepulver

1 ts salt

2 dl lunkent vann

1 ss nøytral olje

3 ss romtemperert smør smør til steking

 

Bland hvetemel, semulegryn, bake- pulver og salt i en miksebolle. Tilsett lunkent vann og smør, og elt deigen til den slipper bollen. La den hvile i minimum 1 time.

Trill ut 60 g små emner og rull dem i olje. Dekk til med plastfilm og la dem hvile en time til.

Deigen er nå litt elastisk. Ta et emne og trykk det ut på benken. Dra i sidene slik at du får en tynn, flat deig. Pensle med temperert smør på hele leiven, og dryss litt semule over. Brett deigen i fire. Gjenta med de andre emnene. Når du har gjort dette med alle, kan du trykke dem ut en gang til, og dra de i kantene så du får en tynn pannekake slik du hadde i første omgang. Nå skal du steke den i pannen eller i en takke med en klatt smør. Disse kan lages på forhånd og varmes opp i pannen igjen.

 

RØRTE JORDBÆR

1⁄2 kg jordbær

125 g sukker

Rens og skyll jordbærene.

Del jordbærene opp i mindre biter, ha dem i en bolle og mos gjerne noen av bærene. Rør inn sukkeret. Rør til det har ønsket konsistens.

 

 

 

Gyldendal Forlag

Prisen er 429.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev