FOTO Lars Petter Pettersen
KOKK Helle Øder Valebrokk
september 2024
Ja, da er den her boka for alle som bare elsker taco, til de som ligger litt i startgropa og for alle de andre av oss fredags-taco elskere som egentlig er helt hekta men som går litt rundt i ring når det gjelder fornyelse av konseptet.
Sånn sett kan alle lære seg å elske taco for den kan kombineres i det uendelige og er også en sosial måte å spise på.
I denne boka får du alt du trenger og som vanlig er kokebokforfatteren så grundig som hun pleier når hun går i gang med sine bøker. Hun pløyer opp og rydder plass for nye og utprøvde smakskombinasjoner. Øser ut av seg all kunnskap og deler den som man skal gjøre når man serverer tacos.
Alt fra den enkle fredagstacos til tacos i skjønn forening med tradisjonelle råvarer til tacos laget helt fra bunnen for den kresne og viderekommende.
Her kan du utvikle din sans for smaker og konsistenser ved å tilføre nye elementer gradvis til det tradisjonelle tacosettet eller du kan gå i gang med fornyelser av det meste fra starten.
- Uansett er det fortsatt din tacofredag som gir deg gode vibber og helg i møte.
Det er som en maraton av muligheter i denne boka og Helle går kronologisk og pedagogisk frem i tillegg til spennende bakgrunnshistorie og innføring i tacostiler. Alt fra mex , tex-mex, cal-tex, nor-tex og lokal-tex til hvordan den serveres, ingredienser og hvor de kan handles, verktøykasse for basis-oppskrifter, hvordan den bygges opp av salsa, fyllet, tostada og tortilla som du absolutt bør prøve å lage selv.
En innføring i selvlagede tacokrydder-blandinger eller miks er ingen dum ide og de kan også brukes til tacosalat, tacopizza eller tacosuppe så konseptet utvides i takt med forståelse og erfaring med smakene. Alt dette kan du altså lage selv. Så var det chiliene da som er grunnstammen sammen med spisskummin. Her er det bare å løfte blikket å tenke muligheter også i forhold til andre matretter.
Det er dette som gjør denne boka så unik. Den har alt og resten fikser du selv og gjenbruker også det du lager videre. Oj, den salsaen funka – skal jammen prøve den til grilla fisk og andre godsaker. På den måten får boka mange bruksområder.
Kremen av krem og luftig majones er toppinger som utgjør toppen av lykke men topping er også syltede saker og ost men prøv med nøtter og annen krønsj og tilsett gjerne syre som tinnved- juice, sylta rabarbra, plommer eller grønne jordbær i tillegg til lime selvsagt.
I denne boka får du oppskrifter til 52 tacosfredager og så mange spennende kombinasjoner og innføring i dette universet at du nærmest kan kalle den en Taco bibel. Vi trekker ikke frem noen spesielle men kan ikke la være å nevne «trøndertaco» da kokebokforfatteren Helle Øder Valebrokk er halvdansk trønder fra Trondheim.
I boka får du også tips om hvordan du kan bruke restene dine og annet digg som churros, nachoes,enchiladas, burritos quesedillas, faijitas, pizzatacos, taco-omelett, taco-ostesmørbrød, tacosalat, tacovaffel og alt av drikke til og selv der er forfatteren frempå og har vært med å blendet er perfekt taco-akevitt som også er lansert samtidig med boka.
Så folkens - dette er den ultimate taco-boka som favner smakene og alle kombinasjonsmulighetene til konseptet som 13 % av Norges befolkning under 40 år spiser en gang i uka og 84 % minst en gang per måned i følge «Norske spisefakta fra 2018».
Alt er hjemmelaget av Helle, det er Lars Petter Pettersen som har tatt bildene og Eivind Stoud Platou som har designet bok og illustrasjonstitler. Boka er utgitt av Forlaget Press.
Kjøp boka og hugg innpå og ikke vent til «freddan»!
Pris kr 429,-.
Forlaget Press
Om forfatteren
Helle Øder Valebrokk (f. 1971) er journalist og matskribent, og har i en årrekke dekket norsk og internasjonal matkultur på bloggen HellesKitchen. Hun har tidligere utgitt boka Poke. Fargerik gatemat fra Hawaii. I kokeboken «Litt av alt» fra 2022 lar hun seg inspirere av mattradisjoner fra mange land, i en lekker, praktisk og nytenkende kokebok som vil få deg til å se på matlaging fra en ny vinkel og den ble nominert til Årets kokebok.
Hun har vært dommer i NM i taco og har spist mye taco.
Tacoakevitt takk!
Mezcal og Tequila har alltid vært sett på som det perfekte følge til taco og annen meksikansk mat. Men har du tenkt over at norsk akevitt kan være et like bra alternativ? Det mener Det Norske Brenneri i alle fall. De har lansert en taco-aquavit som passer perfekt til den norske fredagstacoen! Akevitten er utviklet i samarbeid med Helle Øder Valebrokk som er forfatter av kokebok om nettopp Taco som vi anbefaler her. Akevitt er perfekt følge til lyst øl, men også i typiske taco-cocktails som Aquarita , Margarita med akevitt, Paloma eller Batanga.
Det er masterblender Jon Bertelsen som har komponert den. Lukten har en tiltalende duft av karve, mandarin, roser, sitrus og kardemomme med hint av fennikel og ekte vanilje. Smaken har mykt anslag av mild karve, sitron og mandarin, dernest bløt vanilje og nyperoser, lakris og frisk kardemomme.
Pris kr 399,90