Matnytt Stort mangfold blant de nominerte til Matprisen 2023!

Stort mangfold blant de nominerte til Matprisen 2023!>

Bilde over - Til Elise fra Marius – foto Hanna Evensen

 

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider. I det tiende året prisutdelingen arrangeres, er Marit Kolby, Delås gård og Arakataka blant de nominerte.

 

Hardanger Fjord Lodge - foto Malin Longva

 

I dag offentliggjøres navnene på de nominerte til årets viktigste matpris! Nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid ligger blant annet i måten vi lager maten vår på.

 

Far Seafood- foto  Annfrid Hopshaug

 

Matprisen er for dem som tar vare på det viktige jordlivet og sikrer lokale kretsløp; de som ønsker å endre vårt matsystem i en bærekraftig retning.

 

Mat fra – Sjo og Floyd

 

De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.

 

Solhatt 

 

– Vi løser ikke klima- og naturkrisen uten å endre måten vi spiser og produserer mat på.

 

Delåsgård

 

Det er derfor Matprisen finnes: For å vise fram de viktige aktørene som går foran og som finner bærekraftige løsninger også der hvor det ikke er noe system eller politikk som bygger opp om det.

 

Coor

 

Vi feirer de som dyrker, baker, steker, sanker, fisker, forsker og skriver fram maten som gir oss gode måltider, både i dag og i kommende generasjoner, sier juryleder Ingrid Kleiva Møller.

 

Non Dos 

 

2023 er tiårsjubileum for Matprisen, og årets vinnere blir annonsert under en storstilt prisutdeling som avholdes på Sentralen i Oslo 13. november.

 

Barnebyen-  foto Ida Erlandsen

 

Samtidig vil også mottakeren av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

 

Ask

 

Matprisen har åtte priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets salgskanal og Årets utfordring.

 

Dagens team - foto Svein Kjøde

 

De nominerte til Matprisen 2023 er:

Matprisen

Kolonihagen

Non Dos

Pål Karlsen, Norges sopp- og nyttevekstforbund

 

Årets kjøkken

Arakataka (Oslo)

Hardanger Fjord Lodge (Vestland)

Til Elise fra Marius (Nordland)

 

Årets produsent

ASK Spekehus (Viken)

FAR Seafood (Agder)

Solhatt (Innlandet)

 

Årets formidler

Maja Skogstad og Susann Stave, Barnematbyen

Marit Kolby

Tor Jacob Solberg

 

Årets storkjøkken

Coor

Hurtigruten

UiO-seksjon for innkjøp

 

Årets salgskanal

Dagens

Matfra.no

Oda

 

Debioprisen

Asia Restaurant (Oslo)

Delås gård (Viken)

Opaker gård (Innlandet)

 

Les mer her > 

matprisen.no/nominerte-2023

 

UIO

 

– Det varmer og gir håp å bli nominert til Debioprisen! I en tid hvor vi trenger mer oppmerksomhet rundt det medmenneskelige, på lokal mat, lokale kretsløp og sammenhenger, er Matprisen en viktig måte å løfte budskapet på.

 

Hurtigruta 

 

Det gir oss videre lyst til å fortsette det viktige arbeidet med å produsere mat på norske ressurser og formidle hvordan dette kan gjøres på en bærekraftig måte.

 

 

Kolonihagen 

 

Godt gammeldags 'ærbe' og flere hender i jorda. Det er dette vi brenner for! At vi sammen dekker Norge med levende bygder, matproduksjon og et liv på norsk fotosyntese, sier Raymund Watvedt fra Delås gård. De er nominert til Debioprisen sammen med restauranten Asia og Opaker gård.

 

Marit Kolby

 

I priskategorien Årets formidler er Marit Kolby en av de tre nominerte sammen med Maja Skogstad og Susann Stave som driver Barnematbyen og den nye lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg. Kolby kommenterer nominasjonen slik:

 

Pål Karlsen - foto Mette Randem

 

– Hva skal vi spise?

Er svaret et slags mattestykke med et fasitsvar, tilsynelatende upåvirket av lokale forutsetninger?

Eller krever det en mer helhetlig forståelse, der kostholdet må være råvarebasert og tilpasset vårt eget ressursgrunnlag?

 

 

Asia 

 

Min drivkraft er å vise frem hvordan helsen til både mennesker, dyr og klode er uløselig knyttet sammen, og mitt håp er at en bedre offentlig samtale om maten kan bidra til å ivareta dette i et evighetsperspektiv. Siden Matprisen nettopp er basert på slike verdier, er det å bli nominert til prisen for årets formidler en fantastisk anerkjennelse. Jeg føler jeg allerede har vunnet litt.

 

Tor Jacob Solberg – foto Nora May Engeseth

 

Stort mangfold på tiårsjubileet

– Matprisen markerer sitt tiårsjubileum i år og det skal feires!

 

Arakataka

 

Det har aldri kommet inn så mange forslag til kandidater som i år og kvaliteten er høy. Juryen har i løpet avhøsten vurdert over 150 enkeltvirksomheter. Vi ser et stort mangfold av virksomheter som jobber for et bærekraftig matsystem.

 

Oda 

 

Samtidig ser vi at det er et tøft marked for mange typer aktører, og da er det desto mer imponerende at de makter ikke bare ta hensyn til bunnlinja, men også til hva som er best for kloden, sier mangeårig jurymedlem Thomas Horne.

 

Opaker Gård 

 

Som en del av tiårsmarkeringen har Matprisen arrangert et Matsymposium på Vippa hvor forskere, bønder, kunstnere og filosofer møttes i en samtale uten sneversyn og båstenkning. Målet var deling av tverrfaglige innsikter og kunnskap fra både forskningens verden og matsystemets aktører.

 

Les mer om juryen for Matprisen 2023 og de nominerte. Vinnerne av de åtte prisene vil kåres 13. november på Sentralen.

 

Les mer her >

matprisen.no/matsymposium

matprisen.no/om-juryen

matprisen.no/nominerte-2023

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev