Matnytt Stjernelag til Årets kokk:

Stjernelag til Årets kokk:> – Et av verdens tøffeste nasjonale uttak

De fem kandidatene i Årets kokk har valgt noen av Norges mest spennende kokker som lagkamerater. På CVene har de utfordrende læresteder, internasjonal erfaring, innovative restauranter og mye konkurranseerfaring. Det er igjen duket for landets mest prestisjefylte kokkekonkurranse, denne gang i Stavanger 18. september.

 

Mandag 18. september går Årets Kokk og Årets unge kokk av stabelen i Stavanger Konserthus. Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år er på hjemmebane i Trondheim. I Trondheim vinnes billettene til Bocuse d’Or Verdensfinale i 2025 for alle europeiske land, ti av de 20 landene får gå videre fra Europafinalen.

 

– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse for kandidatene, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

 

– I Norge er vi i en privilegert situasjon, med mange gode kokker å velge blant. Kandidatene har valgt noen av de beste til å hevde seg i løpet mot Årets kokk og deretter Bocuse d’Or.

 

Lagene i Årets kokk 2023 er som følger:

 

 Foto Tom Haga 

 

Team Vartdal

Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 28 år, fra Oslo.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent og kreativ utvikler Thon Hotels.

Commis: Johanna Magdeli Pettersson Utvær, 23 år, fra Barmen i Sogn og Fjordane.

Arbeidssted: Kokk hos Hot Shop

Coach: Tim Alexander Ekblad, 31 år, fra Götaland

Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef R.E.N. Group

 

 

Foto Stian Broch 

 

Team Aron

Kandidat: Aron Espeland, 26 år, fra Bryne

Arbeidssted: Sous-chef Brasserie France

Commis: Trym Karlsen, 21 år, fra Sørumsand i Oslo.

Arbeidssted: Kulinarisk Akademi

Coach: Tonje Torvanger, 28 år, fra Sogndal

Arbeidssted: Sous-chef på Statholdergaarden.

 

 

Foto Even Blomsnes Solheim 

 

Team Solbakk

Kandidat: Håkon Solbakk, 31, fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.

Arbeidssted: Head chef på Speilsalen

Commis: Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim. 

Arbeidssted: Kokk, Punk Royal, Stockholm

Coach: Live Krangnes Edvardsen, 25 år fra Surnadal på Nordmøre,

Arbeidssted: Kjøkkensjef på Credo i Trondheim

 

 

Foto  Berre 

 

Team Werkland

Kandidat: Håvard Werkland, 28 år, fra Kyrksæterøra i Heim kommune

Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim.

Commis: Leon Haarberg Nilsen, 22 år, fra Trondheim.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent for Thon Hotels.

Coach: Lisbeth Wollum Størvold, 42 år fra Oppdal/Sunndalen

Arbeidssted: Kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen i Trondheim

 

 

Foto Tom Haga 

 

Team Kvendseth

Kandidat: Runa Ailin Kvendseth, 25 år, fra Ekeberg i Oslo.

Arbeidsted: Sous-chef ved restaurant Söl i Stavanger

Commis: Tonje Svee fra Trondheim, 22 år, fra Trondheim

Arbeidssted: Kokk Credo i Trondheim.

Coach: Tony Allene, 25 år fra Arendal.

Arbeidssted: Kjøkkensjef Frantzén gruppen

 

 

Coach, commis og kandidat utgjør kjerneteamet i selve konkurransen. Med teknisk utfordrende oppgaver, sterk konkurranse og mye usikkerhet, blir lagene i realiteten også en viktig utviklings- og læringsarena. Læringen og vennskapene som skjer i og rundt lagene er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier faglig leder for Bocuse-akademiet Christopher Davidsen

 

Krevende oppgave

Norsk Rødt Fe, også kjent som kombinasjonskua, er landets mest utbredte rase. I 2023 er den en av hovedråvarene i konkurransen, der kokkene skal bruke høyrygg, bogstek,  margbein og meieriprodukter. Gydas jordepler, burgunderkål og historiske agurker er obligatoriske grønnsaker. I tillegg skal smaksprofil i tradisjonsrik norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene på en måte som passer matkonseptet forøvrig.

 

Tallerkenserveringen er i år en servering av tre unike retter på ett brett, med Sterlingskveite som hovedråvare. Her skal én kveite skal rekke til tre ulike retter, som til sammen blir 45 porsjoner som skal ut til vurdering samtidig. Kveita skal kombineres med kråkebolle, flatøsters eller blåskjell, samt historiske agurker og meierismør.

 

– Dette er en utfordrende oppgave, med en råvarekurv som sikrer at dommerne kan vurdere de enkelte kandidatenes valg. En velfundert oppgave med tydelige rammer og identiske råvarer er det som skaper en ‘flat spillebane’ som gjør det mulig å sammenligne kandidatens løsninger, og kåre en vinner.

 

I Europafinalen beregnet vi at det var omlag 100 beslutninger som til slutt endte med potetgarnityret som vant gull. Det er obligatorisk med tre garnityrer i fatretten med Norsk Rødt Fe, og det er tre retter integrert i en servering på kveita. Det er et meget høyt antall variabler kokkene har tatt stilling til, både som valg som fremhever råvaren i seg selv, men også hvordan de henger sammen og antas å skape den helheten som dommerne til slutt faller for.

 

Det skal skje på fem og en halv time, det gjelder billetten til Lyon og det er to år til neste gang. Så ikke bare skal maten være god, teamet skal virke godt sammen og en skal holde hodet kaldt i denne svært pressende situasjonen.

 

Uten å nøle vil jeg si at å vinne Årets kokk eller Bocuse d’Or er noe av det mest kompliserte en kokk kan gjøre, avslutter Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk.

 

Konkurransen vil også bli streamet i sin helhet på > nordicfoodlive.no

 

 

Korte fakta om Årets kokk, Årets unge kokk og Bocuse d’Or

Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk akademiet arrangerer Årets kokk på høsten hvert oddetallsår. Årets kokk er ansett som landets mest utfordrende og prestisjefylte kokkekonkurranse, der vinneren representerer Norge i Verdensfinalen Bocuse d’Or, etter kvalikrunden i Bocuse d’Or Europe. I 2024 arrangeres Bocuse d’Or Europe i Trondheim, da i Spektrum 19.–20. mars, mens Bocuse d’Or 2025, verdensfinalen, som alltid arrangeres i Lyon. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, og arrangeres i januar oddetallsår.

 

Stavanger Konserthus er arena for Årets kokk og Årets unge kokk 2023, som avholdes 18. september.

 

Konkurransen Årets unge kokk organiseres for kokker under 25 år, med assistent under 20 år med aktiv lærekontrakt. Vinneren her får delta som kandidat til Årets kokk om to år, i 2025.

Stiftelsen Norsk Gastronomi har som formål å utvikle talenter gjennom konkurranser, dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.

For mer informasjon, besøk > bocusedornorge.no

 

Følg norsk gastronomi i sosiale medier:

Instagram

Facebook

 

Årets kokk 2023 /Team:

 

Team Vartdal

Kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal er 28 år og fra Oslo. Han begynte som lærling på Statholdergaarden, har vært kokk og kjøkkensjef på Happolati, og jobber nå som matfaglig konsulent og kreativ utvikler hos Thon Hotels. Vartdal har tross sin unge alder mye konkurranseerfaring. Han ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge kokk, var kandidat i Årets kokk 2021, og var en sentral del av Filip August Bendis lag, som tok sølv i Bocuse d’Or tidligere i år.

 

Commisen hans er 23 år gamle Johanna Magdeli Pettersson Utvær. Hun er født og oppvokst i Barmen i Sogn og Fjordane, og starta sin karriere som lærling på Bjekkjarvik Gjestgiveri, hos Bocuse-kokk Ørjan Johannessen. I dag jobber hun som kokk hos Hot Shop, som nylig fikk sin første stjerne i Michelin-guiden.

 

Coach for teamet, er 31 år gamle Tim Alexander Ekblad fra Götaland. Han startet sin karriere som lærling på Rebell og Bloom in the park i Malmö. Tidligere har han jobbet på Arakataka, Txotx og Nedre Foss Gård i Oslo, og jobber nå som konsernkjøkkensjef i R.E.N Group (Stallen, FYR, Amazonia, Lucky Bird, etc.). I 2021 var han assisterende coach da Filip August Bendi tok førsteplassen i Årets kokk.

 

Team Aron

Kandidat Aron Espeland er 26 år og fra Bryne. Han jobber som sous-chef på Brasserie France i Oslo. Han gikk læretiden på Statholdergaarden, og har jobbet på Vaaghals. I 2019 tok han andreplassen i historiens første Årets unge kokk, og stiller som kandidat i Årets kokk for første gang. Han var også en del av teamet til Christian Andre Pettersen mot Bocuse d’Or 2021, og har vært på Kokkelandslaget i lengre tid.

 

Som sin commis har han valgt 21 år gamle Trym Karlsen fra Sørumsand i Oslo. Han gikk i lære på Vaaghals og jobber nå på Kulinarisk Akademi. Karlsen har vært en del av kokkelandslagene i tre år, og er på kokkelandslaget junior nå.

 

Coach er 28 år gamle Tonje Torvanger fra Sogndal. Hun har hatt store deler av sine karriere på Statholdergaarden, hvor hun startet som lærling før hun etter hvert ble en del av Statholdergaarden Mat og Vinkjeller. Hun har også bred konkurranseerfaring, med sju år på kokkelandslaget, som har gitt gullmedalje i OL.

 

Team Solbakk

Kandidat Håkon Solbakk er 31 år gammel og kommer fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Håkon jobber i dag som Head executive chef på Speilsalen i Trondheim. Tidligere har han jobbet som kjøkkensjef på Nordøst og som sous-chef, kokk og lærling på Riva Nidelven. I 2021 stilte han som kandidat i Årets kokk for første gang og tok andreplassen, men det var ikke første gang han gjorde seg kjent med konkurransen. Han var commis for Adrian Løvold i 2013 og coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019. I tillegg har han også vært medlem av kokkelandslaget i seks år.

 

Commis er Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim.  Melina tok utdanningen sin på Strinda videregående skole og fullførte læretiden sin på Bula Neobistro hos Renee Fagerhøi. Under læretiden var Melina commis for Andrea Svendsen, som vant Årets Unge Kokk i 2021.

 

Coach er 25 år gamle Live Krangnes Edvardsen fra Surnadal på Nordmøre, som er kjøkkensjef på Credo i Trondheim.  Live tok læretiden sin på Credo før ferden gikk videre til Frantzen i Stockholm og Atelier Crenn i San Fransisco. Etter utenlandsoppholdet gikk turen tilbake til Credo, hvor hun etter hvert overtok rollen som kjøkkensjef.

 

Team Werkland

Den 28 år gamle kandidaten Håvard Werkland fra Kyrksæterøra i Heim kommune, er til daglig assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Werkland er heller ikke ukjent med denne konkurransen. Han var commis da Christopher W. Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i 2017, og var selv kandidat i Årets kokk 2019.

 

Commis er Leon Haarberg Nilsen på 22 år fra Trondheim. Leon ble kåret til verdens beste commis i Bocuse d’Or 2023, som Filip August Bendis commis for Team Norway. Han gikk læretiden sin ved Britannia Hotel og senere i Speilsalen. For tiden er han matfaglig konsulent for Thon Hotels. 

 

Coach er 42 år gamle Lisbeth Wollum Størvold fra Oppdal/Sunndalen, som til daglig holder til i Trondheim. Hun har vært kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen siden 2015, men med en allsidig bakgrunn med fra forskjellige restauranter og hotell, blant annet Stanhope i Brussel og Chablis Brasserie & Bar under Trond Kolstad. Lisbeth var også Håvard Werklands første kjøkkensjef, da han startet sin karriere på Rica Nidelven i 2012.

 

Team Kvendseth

Kandidat Runa Ailin Kvendseth er 25 år gammel og kommer fra Ekeberg i Oslo. Læretiden hadde hun på Statholdergaarden, og hun har tidligere jobbet ved Speilsalen i Trondheim og på RE-NAA i Stavaner. I dag jobber hun som sous-chef ved restaurant Söl i Stavanger. Som konkurransekokk har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun var på Det Norske Kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og var commisen til Håvard Werkland i Årets kokk 2019. I 2021 deltok hun som kandidat i Årets kokk for første gang og tok med seg hjem både tredjeplassen og Bærekraftsprisen.

 

Som sin commis har Runa valgt 22 år gamle Tonje Svee fra Trondheim.  Hun hadde sin læretid på To rom og kjøkken hvor hun også startet med konkurranser. Hun har deltatt i både Tinecup via skole og Norgescup for lærlinger før hun tok fagbrevet. Hun var commis i Nordic Green Chef i Herning, og vant 1. plass sammen med Nils Flatmark. Siste konkurranse hun deltok i var Chaîne des Rôtisseurs for unge kokker, hvor hun vant verdensfinalen i Mexico. I dag jobber hun som kokk på Credo i Trondheim.

 

Coach for teamet er Tony Allene, 25 år fra Arendal. Han jobber til vanlig hos Frantzén -gruppen, og er coach for Runa i Årets kokk for andre gang. Allene startet sin karriere som lærling på Tango/Fish & Cow i Stavanger og har jobbet for Frantzén siden 2018. I 2019 var han med på åpningen av Speilsalen før reisen gikk videre til Singapore og Dubai som kjøkkensjef for Frantzén.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev