Nyhet
Matnytt Stjerneanis løfter ribba til nye høyder

Stjerneanis løfter ribba til nye høyder>

Du skal sikkert spise ribbe flere ganger både i førjulstiden og i jula. Da kan du jo prøve en ny vri som virkelig smaker fortreffelig.

Pensle ribba med en krydderlake av lønnesirup, eplejuice, sukker og stjerneanis og skallet av en sitron og du får en fenomenalt god smak.

 

Krydder med stjernestatus

Stjerneanis har blitt brukt i Asia i årevis som en ingrediens for gryteretter, spesielt for de som fokuserer på storfekjøtt, svinekjøtt, sjømat, vinter squash og bønner. Imidlertid har vestlige kulturer tatt i bruk krydderet mer for matlaging og bakervarer, samt for smakstilsetning.

 

Bruk noen få stjerneanis i når du posjerer epler eller fiken. Skal du kandisere sitrusskall, kan du bruke en stjerneanis i væsken for å gi en duft av lakris.

Stjerneanisene er veldig sterke i smak, og hvis de tilsettes for tidlig i en rett, kan de overvelde de andre ingrediensene. Det er lettere å jobbe med og dosere i en rett dersom man maler det før.

De passer godt sammen med sitrus, løk, fjærfe, biff, kanel, muskat og ingefær og bør brukes i små mengder.

 

Pynter opp treet

Illicium verum er et eviggrønt tre som vokser i Sør-Kina, Laos og Vietnam. Fruktene som kommer fra de bittesmå rosa blomstene høstes og tørkes inn i det harde, aromatiske og strålende pene krydderet vi kaller stjerneanis. Disse Ceylon-fargede julestjernene har åtte punkter, som hver inneholder et delikat frø som ser ut som en polert perle.

 

Stjerneanis inneholder eterisk olje, anetol, som gir både anis og stjerneanis deres lakrissmak (de to er imidlertid ikke relatert på noen måte). Smaken er frisk, muskuløs, floral og penetrerende.

 

Kina og India bruker begge krydderet til medisinske formål  og hovedsakelig for å behandle fordøyelsesbesvær. Ofte tygges eller brygges de bittesmå frøene til en tisane. Anetolen har faktisk fordelen av å kunne roe ned magesekken mens den samtidig frisker pusten.

 

Stjerneanis fra krydra

Klar til bruk som den er, ingen forberedelser er nødvendig. Dette produktet kan brukes hele eller malt til enhver rett. For å male krydderet, bruk ganske enkelt en  Stjerneanis har mange gode bruksområder som f.eks lette supper, rispudding, dampet kål, stekt  og  grillet kylling, eller posjert fisk og skalldyr. Smak og aroma av lakris eller anis, skarp, søt, varm

Oppbevares tørt og kjølig.

 

Du kan kjøpe krydder på nett og Krydra.no er en urte - og krydderbutikk som holder til i Arendal. I tillegg til krydder og urter av beste kvalitet, så ønsker de at produktene skal være økologisk dyrket. De leverer også diverse tilsetningsstoffer direkte til forbruker og restauranter nettbutikken sin.

 

Se hele utvalget her > 

krydra.no

krydra.no/produkt/stjerneanis-hel-okologisk

 

Oppskrift på ribbe glasert med lønnesirup og stjerneanis >

appetitt.no/norskmat/kjott-vilt-og-fjarkre/ribbe-glasert

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev