To norske kandidater var i aksjon i Utrecht, 4. november, under S.Pellegrino Young Chef Academy Competition 2024. Filip Bjerkem med sin mentor Mathew Leong fra tre stjerners Michelinguiden-restaurant Re-Naa i Stavanger, og Ivaylo Gaserov med sin mentor Christopher Davidsen fra Tollbua i Trondheim.
Under S.Pellegrino Young Chef Academy-konkurransen, fikk hver kokk mulighet til å presentere seg selv og sin visjon for gastronomi, med bærekraft og lokale produkter som gjentakende temaer og lidenskaper for de unge talentene.
«La perle nordique»
Kandidatene har lenge forberedt seg til konkurransen i samarbeid med sine mentorer. Retten til Filip Bjerkheim er norskinspirert og kalt “La perle nordique”.
Filip Bjerkheims kulinariske reise startet ved utbruddet av Covid-pandemien.
Han befant seg ved et veiskille, og valgte han å gå tilbake til røttene og melde seg på et fransk kulinarisk program. Der oppdaget han en lidenskap for kunst. Det å møte kokk Mathew Leong (som nå er hans mentor) var en milepæl for hans karriere. Retten fra konkurransen representerte Filips reise, så vel som hans identitet. Matlaging med norske råvarer av høy kvalitet, med fransk teknikk og en asiatisk vri. Han ønsker å vise at alle mål kan nås.
«Lamb from Røros»
Retten til Ivaylo Gaserov «Lamb from Røros» var også inspirert fra hans røtter. Retten koblet sammen det bulgarske og nordiske kjøkkenet gjennom både ingredienser og prosedyrer. Det er, som i Norge, vanlig i Bulgaria å spise lam i påsken. Lammestykket tilberedes enten på åpen ild eller stekes i mange timer, og det er derfor Ivaylo bruker begge teknikkene for å representere den originale måten å tilberede lam på, fra før i tiden.
– De talentfulle norske kokkene presenterte retter som representerte røttene sine, utviklet med lokale råvarer, smaker og teknikker. Dette er kokker vi i fremtiden kommer til å se mer av i restaurantmiljøet, samt på konkuransearenaen. På vegne av Hansa Borg & Solera Norge ønsker jeg dem begge lykke til videre i sine karrierer, sier Dan Lystad, KAM Fine Wine.
Det var Noah Wynants fra Nederland som vant S. Pellegrino young Chef Academy Konkurranse. 2034-25 regionale ginalen. Han vil representere Nord Europa i Grand Finalen i Milano
Om S.Pellegrino Young Chef Academy
Gastronomi har potensialet til å forvandle samfunnet, og forme en mer inkluderende og mer bærekraftig fremtid. Men for å gjøre det, kreves talent. Derfor har S.Pellegrino opprettet S.Pellegrino Young Chef Academy, en plattform for å tiltrekke, koble sammen og pleie neste generasjon av kulinariske talenter. Et miljø som gir dem mulighet til å utvikle seg gjennom utdanning, mentoring og nettverksmuligheter, så vel som gjennom den anerkjente globale konkurransen.
Akademiet åpner dørene for medlemmer fra over 70 ulike land, og sikrer at talent ikke er begrenset av geografi, etnisitet eller kjønn. Dette er et sted hvor lidenskapelige unge kokker interagerer med de mest innflytelsesrike aktørene i global gastronomi, og hvor de sammen dyrker et inspirerende kulinarisk fellesskap.
For å finne ut mer, besøk: sanpellegrinoyoungchefacademy.com
Om S.Pellegrino og Acqua Panna S.Pellegrino
Acqua Panna og Sanpellegrino Italian Sparkling Drinks er internasjonale varemerker fra Sanpellegrino S.p.A., som har hovedkontor i Milano, Italia. Distribueres i over 150 land gjennom distributører på alle fem kontinentene. Hansa Borg & Solera Norge distribuerer og markedsfører Sanpellegrino sine kvalitetsprodukter i Norge. Sanpellegrino S.p.A ble grunnlagt i 1899 og er det ledende selskapet innen drikkevaresektoren i Italia med sitt utvalg av mineralvann, alkoholfrie aperitiffer og drikke.