Nyhet
Matnytt SOMETHING IS COOKING IN LOFOTEN AND VESTERÅLEN

SOMETHING IS COOKING IN LOFOTEN AND VESTERÅLEN>

Krise eller kontroll?

Matsikkerhet står i sentrum når bedriftsnettverket LoVe Food inviterer til nasjonal konferanse på Leknes 4. november 2025, med særlig fokus på Nord-Norges rolle i nasjonal beredskap.

Hvordan står det egentlig til med Norges matsikkerhet – har vi kontroll på vår egen matforsyning, eller er vi mer sårbare enn vi liker å tro? Det er tema når bedriftsnettverket LoVe Food inviterer til konferanse, med bidragsytere og deltakere fra hele landet og et særlig fokus på hvordan nord kan stå sterkere i møte med framtidige kriser.

 

Mat, beredskap og framtid

Gjennom dagen diskuteres alt fra lønnsomhet i matproduksjon til dagligvarekjedenes makt, logistikken i nord og hvordan politikk og forsvar henger sammen med maten vi har på bordet.

Blant noen av innlederne finner vi Arne Bardalen (NIBIO), Bent Dreyer (Nofima), Ola Hedstein (Rethink Food) og Anders Nordstad (matblogger og siviløkonom).

 

Matberedskap er grunnlaget for all beredskap, suverenitet og sikkerhet.

Sterke finansielle krefter driver utviklingen i retning av sentralisering og sårbare verdikjeder, når det vi trenger er å utnytte ressursene der de er, og bygge robuste lokale verdikjeder. Vi har som samfunn ikke råd til å la matressursene våre gå til spille slik vi er i ferd med å gjøre – særlig i de nordligste delene av landet vårt," sier Siviløkonom og mytekverker, Anders Nordstad. 

 

Aalan Gård er prosjekteier for bedriftsnettverket LoVe Food, og sentral i arbeidet med å utvikle nettverk og tiltak.Foto Maja Borgvatn Myklebust.
 

Fra ord til handling – Og fra hav til bord.

Etter en formiddag med problemstillinger og analyser, handler ettermiddagen om løsninger: samarbeid, innovasjon og bedre utnyttelse av lokale ressurser.

Bedriftsnettverket LoVe Food deler erfaringer fra regionale initiativ – med smaksprøver inkludert.

Kvelden avsluttes med en festmiddag på Hattvika Lodge, der fem av Nord-Norges fremste kokker og restaurantører samarbeider om å fortelle historien om hva nord virkelig kan levere:

 

● Siv-Hilde Lillehaug, Restaurant Lofotmat (Henningsvær)

● Ringo Haupt, Ekspedisjonen (Nyksund)

● Halvar Ellingsen, Kvitnes Gård (Kvitnes)

● Simon Liestøl Idsø, FANGST (Ballstad)

● Elijah Holland, Holmen Lofoten (Sørvågen)

 

Om konferansen

● Tittel: Status 2025 – Krise eller kontroll?

● Tid: 4.november, 2025

● Sted: Meieriet Kultursenter, Leknes

● Arrangør: LoVe Utvikling AS for bedriftsnettverket LoVe Food

● Påmelding: LoVe Food 2025

 

Denne sammen for å sette matsystemer og beredskap på agendaen. Nettverket, som støttes av Innovasjon Norge, har i fellesskap utarbeidet en strategi for å få mat og matsystemer høyere opp på agendaen, med særskilt fokus på at offentlige innkjøpere bidrar til kundegrunnlaget. Beredskap er den største brekkstangen for å markere matprodusenters relevans.

konferansen har sitt utspring i bedriftsnettverket LoVe Food.

 

Bjørg-Elin Kärn, prosessleder - på vegne av bedriftsnettverket LoVe Food:

 

Aalan Gård

Lofotlam

Myklevik Gård

Lofoten Seaweed 

Kaikanten Delikatesser 

Holand Gård

Lofotpils

Lofoten Gårdsysteri 

Aimees Farm 

Hattvika Lodge 

Nusfjord Arctic Resort 

Holmen Lofoten 

COOP Nord 

Lofotprodukt

Kvitnes Gård

Bergitha

Boazovázzi Goahti 

Vesterålspotet

Indrejord Gård 

Marmelkroken

Quality Richard With 

Ekspedisjonen Nyksund 

Einar Hallstensen Catering 

Sigerfjord Fisk

Thon Hotell Svolvær 

Lofoten Restaurant Lofotmat

Å Rorbuer

Ure Experience

 

Pressekontakt og avsender

Bjørg-Elin Kärn Prosessleder, LoVe Utvikling AS På vegne av bedriftsnettverket LoVe Food E-post: bjorg-elin@loveutvikling.no

Telefon: 413 18 889

loveutvikling.no

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev