33 kandidater fra hele landet er foreslått som verdige tittelen: Årets fyrtårn for lokalmat. Det er årets tema for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I 2016 deles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ut for 23. gang.
Årets tema har vært:
- Fyrtårn for lokalmat og drikke - med vekt på formidling og kunnskapsdeling. Og fagjuryen skulle dermed rett og slett finne en kandidat verdig tittelen Årets lokalmatfyrtårn.
- Det var forbausende mange flotte og verdige kandidater til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016. Bak hvert prosjekt ligger mye kunnskap, hardt arbeid og sikkert også en god porsjon tålmodighet, sier styreleder Liv Gregersen Kongsten, og fortsetter;
- Jeg er imponert over den store bredden, mangfoldet og ikke minst den unike interessen mange har bidratt med for å gjøre lokalmat tilgjengelig for folk flest.
Det var foreslått kandidater fra hele Norge, noe som viser at interessen for lokalmat er landsdekkende. Kandidatene hadde varierende bakgrunn og spenner over et stort, varierende og spennende arbeidsfelt.
Fagjuryen skal nå velge ut 5 kandidater som går videre til finalen. Så kåres vinneren under Matmerks Fagdag Norsk Mat den 27. oktober. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.
Nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2016:
1. Aina Bartmann, Bondens Marked/Oikos
2. Anne Karine Statle, Lofotenmat
3. Arve Serigstad, matkurs og kokebokforfatter
4. Astrid Aasen, Gangstad Gårdsysteri
5. Bent Åge Rustaden, Tårnhuset i Kolbotn
6. Berit Nordstrand, lege og forfatter/foredragsholder
7. Bernt Bucher Johannesen, Hanen
8. Bjørn Erik Vangen, Fosen Mat
9. Daniel Skjeldam, Adm.dir i Hurtigruten
10. Eivind Haalien, Norgesgruppen
11. Elsa Rønnevig, forfatter og foredragsholder
12. Espen Aronsen, Aron Mat
13. Espen Holmboe Bang, Maemo i Oslo
14. Gunnar Nagel Dahl, Matattachè i Hordaland
15. Halvor Hansen, Halvors Tradisjonsfisk
16. Heidi Bjerkan, Credo Restaurant i Trondheim
17. Inge Johnsen, LianTunet og Lian Restaurant i Trondheim
18. Inger Rosenfeldt, Den Blinde Ku
19. Ingulf Galåen, Røros Mat og Galåvolden Gård
20. Johnny Trasti, Trasti og Trine
21. Kari Støfringsdal, husstellærer og matformidler
22. Lars Erik Vesterdal, NordØst og tidligere Rica Nidelven
23. Lars Sponheim, Fylkesmann i Hordaland og tidligere Landbruksminister
24. Marius Egge, Egge Gård
25. Mikael Forselius, Røros Hotell og Røros Mat
26. Nils Noraker, Noraker Rakfisk
27. Olav Lie Nilsen, Thorbjørnrud Hotell/Øvre Kjekshus Gård
28. Per A. Borglund, Mat fra Norge
29. Petter Wahl Sekne, Fra Bonden til Kokken
30. Roar Svenning, Stokkøya
31. Svein Jæger Hanssen, Meyergården i Mo i Rana
32. Tom Victor Gausdal, Strand Restaurant i Bærum
33. Vigdis Bolås, Oi Trøndersk Mat og Drikke