Matnytt sei you, sei me ...

sei you, sei me ...>

Seien er utmerket å bruke i oppskrifter med sterke ingredienser. Det er fordi den har en mer karakteristisk smak enn andre hvite fiskearter. Tilberedt riktig er seien rett og slett en herlig smaksbombe. Sei fungerer like godt til hverdag som til fest, sommer som vinter.

 

"Den skal til Jers Tieneste være"

I Petter Dass sitt humørfylte og frodige dikt om Nord-Norge, Nordlands Trompet, dukker selvsagt seien opp. Petter Dass sammenligner sin bok med et måltid han vil servere sine lesere, som han generøst inviterer til bords "som Giester i Rad".

 

Og hva er det han vil servere som hovedrett ved sitt store festmåltid? Jo, han vil servere saltet sei, en rett han vet alle kjenner og en rett han vet alle vil sette pris på:

 

En Ret tilberedet af udblødet Sey,

Behager Jer, Venner, da siger ey ney,

Den skal til Jers Tieneste være.

 

Nå overtar seien

Profesjonelle fiskere fisker sei hele året, men for alle hobbyfiskere og båtfolk langs norskekysten er seien noe som er sterkt knyttet til sommeren. Seien har nemlig klart å finne fram til et perfekt vekselbruk med torsken, som akkurat i sommermånedene har en liten downperiode. Da overtar seien.

 

 

Grillet sei i folie

 

 

I denne oppskriften får seien en deilig smak av urter, chili og sitrongress når du griller den i folie. Sammen med grillede nypoteter blir det sommer på tallerkenen

 

1 kg seifilet, uten skinn og bein

2 ts salt

500 g nypotet

1 ts korianderfrø

1 lime

1 chili, rød

1 stang sitrongress

2 ss mynte, frisk

2 ss honning

2 ss koriander, frisk

olje

aluminiumsfolie

 

Salat

2 salathoder

2 dl bladpersille, frisk

1 rødløk

1 agurk

2 eple

 

Dressing

50 g hasselnøtter

3 ss honning

6 ss eplecidereddik

6 ss olivenolje

salt

pepper, grovmalt

sesamolje

 

Dryss salt på seifileten og la den hvile i ca. 10 minutter. Kok nypotet til de er nesten møre, avkjøl og skjær dem i tykke skiver.

 

Legg seien på et stykke aluminiumsfolie smurt med olje og dryss over korianderfrø.

Riv skall og press saft av lime, finhakk chili, sitrongress og mynte.

 

Bland skall og saft av lime med chili, sitrongress og mynte, og smør blandingen over seien.

Brett aluminiumsfolien rundt seien og grill den ca. 15 minutter, under lokk hvis grillen har det.

 

Pensle potetene med litt olje og grill dem på begge sider.

Åpne aluminiumsfolien med sei og dryss finhakket koriander over før servering.

 

Salat

Riv salat og grovhakk bladpersille. Finhakk rødløk, og skjær agurk og eple i terninger.

 

Dressing

Grovhakk hasselnøtter, og bland med honning, eplecider-eddik og olivenolje. Smak til dressingen med salt, pepper og litt sesamolje.

Bland dressingen forsiktig inn i salaten.

Server grillet sei og potet med salaten ved siden av.

 

 

Sei marinert i ingefær med smørdampede rotgrønnsaker

 

 

Ingefær passer godt til fisk, særlig til sei. I denne oppskriften marinere vi sei i ingefær, sjalottløk og soyasaus og serverer den med smørdampede rotgrønnsaker.

 

700 g seifilet, uten skinn og bein

 

Marinade

1 sjalottløk

2 ts ingefær, frisk

3 ss soyasaus

3 ss olivenolje

 

Grønnsaker

2 gulrot

2 persillerot

2 ss vann

1 ss smør

0.5 ts salt

Server med poteter

persille, frisk

 

Skjær sei i porsjonsstykker.

 

Marinade

Finhakk sjalottløk og riv ingefær. Bland sammen alle ingrediensene til marianden i en skål, ha i fiskestykkene og la dem marinere i ca. 30 minutter.

 

Ta opp seistykkene og tørk dem med et tørkepapir. Kok opp marinaden i en dyp stekepanne, ha i seistykkene og la dem trekke under lokk til de er ferdige, 7-8 minutter.

 

Grønnsaker

Skjær gulrot og persillerot i tynne strimler. Ha vann, smør og salt i en kasserolle, og la grønnsakene dampe under lokk til de er så vidt møre, 3-4 minutter. Server seien med rotgrønnsaker og kokt potet. Dryss gjerne litt finhakket persille over.

 

Klassisk fiskesuppe med sei

 

 

 

Prøv denne klassiske fiskesuppen når kveldene blir litt kjøligere. Her kan du bruke sei eller andre hvitfiskarter som torsk, hyse eller steinbit.

 

200 g hysefilet

2 gulrot

1 skive sellerirot

1 persillerot

1 ss smør

2 ss hvetemel

1 l fiskekraft

0.5 sitron

0.5 ts karri

0.25 ts kajennepepper

2 eggeplomme

1 dl kremfløte

salt

gressløk, frisk

Server med brød

 

Skjær fisken i terninger og halvparten av gulrot i tynne strimler. Skjær sellerirot, persillerot og resten av gulrot i små terninger.

 

Smelt smør, rør inn mel og spe med fiskekraft til en klumpfri suppe. Tilsett grønnsaksterningene og kok suppen i ca. 15 minutter.

Ta grønnsakene ut av suppen.

 

Press saft av sitron og rør sammen karri, kajennepepper, eggeplomme og kremfløte. Rør blandingen inn i suppen og gi den et raskt oppkok under omrøring. Tilsett fisk og gulrotstrimler, og la suppen trekke til fisken er ferdig, ca. 5 minutter. Smak til med salt.

 

Server suppen med gressløk drysset over, og med brød ved siden av.

 

 

Stekt sei og grønnsaker

 

 

 

Stekt sei er en klassiker som alle i familien liker. Kombiner den med hasselnøtter, blomkål og babyspinat. Server med crème fraîche og poteter

 

800 g seifilet, uten skinn og bein

0.5 blomkål

1 dl hasselnøtter

1 dl crème fraîche, lett

3 dl babyspinat

0.5 sitron

salt og pepper

olivenolje

Server med poteter

 

Skjær fisken i serveringsstykker og dryss over litt salt og pepper. Stek seien i ca. 1 minutt på hver side, den skal få en gyllen farge.

Ta den ut og hold den varm. Skjær blomkål i små buketter og grovhakk hasselnøtter.

 

Stek blomkålen i olivenolje til den får fin farge. Tilsett hasselnøtter, crème fraîche og spinat, og la det bli gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper, og saften av sitron.Legg fisken tilbake i pannen og server med kokte poteter ved siden av.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev