Kvitnes Drift AS er årets vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Nordland. Bedriften har skapt arbeidsplasser gjennom å tenke bærekraft hele veien.
Det betyr mye for oss å vinne denne prisen. Det bekrefter at andre også syns vi jobber på rett måte. Det viktigste for oss er å skape solide og gode arbeidsplasser, som våre ansatte får lov til å være med å forme. Det er veldig givende å kombinere landbruk med restaurantdrift på den måten vi gjør, sier eier Halvar Ellingsen.
Regenerativt landbruk
Kvitnes Gård tilbyr overnatting og matopplevelser i sin restaurant til high-end markedet. Kvitnes ligger i Hadsel kommune, ca. 40 min fra Sortland.
Allerede i 1855 forandret Kvitnes gård hvordan man lever og bor i nord. Halvars tipp-tipp-oldefar, Christoffer Ellingsen var en innovativ pionér som introduserte dampskip og internasjonal handel for Nord-Norge. Nå endrer Kvitnes Nord-Norge igjen, ved å lage en gastronomisk opplevelse som beviser at regenerativt landbruk er veien å gå i framtida.
Regenerativt landbruk handler om å gir mer liv i jorda, på gården, i bygda og begrense global oppvarming. Landbruket skal bygge opp og reparerer naturlige kretsløp, og dyrknings- og beitemetodene skal binde mer CO2 enn de slipper ut.
- Vi gjør ikke det vi gjør for å vinne priser, men for å bevise at man kan servere god mat uten at omgivelsene våre tar skade av det. Vi håper at gjestene som besøker oss drar fra oss som ambassadører, ikke bare for Kvitnes, men ambassadører for å ta bevisste og gjennomtenkte valg når det kommer til hva man skal spise til middag, sier Halvar Ellingsen.
Reisen til et måltid på Kvitnes begynner ikke idet det blir tilberedt på kjøkkenet. Det tar år med forberedelser – fra god kompost, næringsrik jord, rett fôr, de rette værforholdene og skånsom høsting og slakting.
- Det at vi får følge livssyklusen til gulroten, nepene, lammene og grisene vi serverer helt fra de var små frø eller nyfødt og hele veien frem til det blir servert gjør at våre kokker og servitører oppnår en helt annen respekt for råvarene våre. Vi har ikke matsvinn og vi skjønner at ting tar tid for å bli gode, men med å gjøre holde til på Kvitnes, i en bortgjemt plass i Vesterålen blir ting ekstra gode.
På gården produserer de grønnsaker, salat, urter og bær, villsau, kyr, okse, kalv, kjøttkaniner, mangalistagriser, geiter, moskusender, høns og vaktler.
Restaurant
Kvitnes Gård har en liten restaurant med plass til 30 gjester og 15 dobbeltrom. Restauranten har fått topp score av nasjonale restaurantanmeldere, og de vant Matprisen i 2021 og Embla Food Award 2022 innenfor kategorien Nordic Food Destination.
Bedriften produserer de fleste råvarene som benyttes selv, og i tillegg har de et lite gårdsutsalg hvor alt av egenproduserte gårdsprodukter og spesialiteter selges. De resterende råvarene kjøper fra andre lokale produsenter, og tilberedes av kokker i verdensklasse med en moderne vri og med nye smakskombinasjoner.
Arbeidsplasser
Bedriften har vokst til 20 årsverk i dag, og har ambisjoner om fortsatt vekst.
- Kvitnes gård har skapt arbeidsplasser og skapt positive ringvirkninger for andre produsenter i regionen, i tillegg til å ha skapt en reason-to-go destinasjon i Vesterålen, sier leder for juryen og Innovasjon Norge i Nordland, Monica Ahyee.
I januar 2021 valgte de å åpne Lille Kvitnes, en mer hverdagslig spiseplass i Sortland sentrum som eies 100% av Kvitnes drift.
- Dette gjør at vi får utnyttet gården og gårdens arealer enda mer, vi produserer enda mer grønnsaker, kjøtt, urter og bær. Lille Kvitnes har også et lite gårdsutsalg hvor vi selger gårdsprodukter som vi produserer på gården, alt fra trøffeltangsalt, til oksekraft, spekemat, urteoljer, ferske grønnsaker og egg – alt etter hva vi har overskudd av. Lille Kvitnes er lavterskelintroduksjonen til Kvitnes Gård for målgrupper som vanligvis er reservert for å prøve nye metoder og råvarer, sier Ellingsen.
Hallvar Ellingsen er en anerkjent kokk med bakgrunn fra flere av Norges beste restauranter; Bagatelle, Ylajali, Palace Grill og Arakataka, og har også vunnet andre priser enn den de har fått nå. Ellingsen har blitt kåret til årets kjøkkensjef, bondelagskokk fra 2019-21 og har vunnet bl.a. Matprisen 2021, Embla Food Award 2022, og har ambisjon om å få en Michelin-stjerne. I tillegg har han blitt Norgesmester og vært på kokkelandslaget.
- Ellingsen har gjennom sin satsing og sin filosofi bidratt til å synliggjøre verdien av landbruket og lokalmat på en fremragende måte, og er en solid vinner av prisen, sier leder for juryen og for Innovasjon Norge i Nordland, Monica Ahyee.
Om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.
Juryen i Nordland har i år bestått av:
Monica Ahyee, regiondirektør Innovasjon Norge Nordland
Magne Totland, fungerende landbruks- og reindriftsdirektør, Statsforvalteren i Nordland
Trond Bjørkås, fylkesleder Nordland Bondelag
Per Anton Nesjan, leder Nordland Bonde- og småbrukarlag
Tommy Nilsen, faggruppeleder innovasjon og infrastruktur, Nordland fylkeskommune.