Nå er sesongen for ferskt reinsdyrkjøtt her og dette bør du vite om reinsdyrkjøtt. Det er næringsrikt, magert og nå i ferskvaredisken.
Like rik på omega-3-kilde som fisk
Høye verdier av vitamin B12, sink og jern
Noe av det magreste kjøttet du kan spise
Naturlig og uten tilsetningsstoffer, nå i ferskvaredisken
MER ENN MAGERT: Mange liker reinsdyrkjøtt fordi det er veldig magert samtidig som det har en delikat, mild viltsmak. Men det naturlige kjøttet fra Finnmarksvidda er også proppfullt av antioksidanter, rikt på viktige vitaminer og kan konkurrere med fisk når det gjelder omega-3-innhold.
SUNNE REINEIERE: Folk har drevet med rein i over tusen år, og generasjoner av reineiere har visst at kjøttet er næringsrikt og sunt, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein. Nå er sesongen for ferskt reinsdyrkjøtt her, og i alle landets Meny-butikker finner du denne delikatessen i ferskvaredisken.
OMEGA-3: For å forebygge fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer er det viktig å få i seg nok omega-3. Fet fisk og tran er viktige kilder til denne essensielle fettsyren. Men forskning fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt faktisk kan konkurrere med flere typer sjømat når det gjeler omega-3-innhold, inkludert torsk, krabbe og blåskjell.
VITAMINER: Finsk forskning viser at reinsdyrkjøtt inneholder større mengder av både vitamin B1 og B2 og større mengder av vitamin A og B3 enn storfekjøtt og svinekjøtt. Reinsdyrkjøtt inneholder også andre vitaminer som vitamin B12, som er viktig for blant annet å forebygge blodmangel. Andre vitaminer reinsdyrkjøtt er rikt på inkluderer B9, C og E.
MINERALER: Reinen slår både storfe og gris også når det gjelder mengden mineraler i kjøttet. Det er påvist høyere mengder av alt fra kobber og selen til sink, kalsium og magnesium. Reinsdyrkjøtt er også svært rikt på jern. Kroppen trenger jern for å forsyne cellene med oksygen. Siden reinen går fritt og spiser det den vil hele livet er kjøttet helt naturlig og uten noen form for tilsetningsstoffer.
TAURIN: Forskning har også vist at reinsdyrkjøtt er naturlig rikt på superstoffet taurin. Dette brukes blant annet i energidrikken Red Bull fordi det virker oppkvikkende. Taurin har vist seg å kunne hjelpe mot muskeltretthet når du trener fordi det øker blodtilførselen som gjør at musklene får mer oksygen.
VIT HVA DU SPISER: Alle de ferske stykningsdelene fra Finnmark Rein inneholder informasjon om hvor reinen har beitet og hvilke reineiere den kommer fra, forklarer Are Smuk Figved. Du kan finne ut hva reinen har spist, noe som betyr mye for hvilke næringsstoffer kjøttet inneholder. Reinsdyr spiser mye lav og lyng om vinteren. Lav er rikt på mineraler og tilfører kjøttet høye mengder vitamin B12, selen, sink og jern. Høstkjøttet er smaksrikt og preget av blader og urter fra sommerbeiet som gir en karakteristisk søtlig og krydret smak på reinkjøttet. Om sommeren spiser reinen blant annet bær, urter og lyng, som er proppfulle av sunne antioksidanter.
5 ting du ikke visste om reinsdyrkjøtt
Inneholder like mye omega-3 som mange typer sjømat
Er en rik kilde til antioksidanter
Har høyere innhold av viktige mineraler som kobber, selen, sink, kalsium og magnesium enn “fjøskjøtt” fra storfe og svin
Hjelper med å øke oksygentilførselen til cellene på grunn av høyt innhold av jern
Er naturlig rikt på taurin, som kan hjelpe mot muskeltretthet
Her er oppskrifter på hvordan du kan bruke kjøttet:

Timiangravet ytrefilet av rein med rosenkål og rødbeter og persilleemulsjon
200 g Finnmark Rein ytrefilet
30 g salt
30 g sukker
2 kvaster timian, fersk
1 ts einebær, tørket
1 ss sort pepperkorn
1 ts fennikelfrø
1 ts sennepsfrø, gule
Skjære ytrefileten fri for eventuelle sener. Kjør sammen alle de andre ingrediensene i en morter eller en blender. Dryss lett over fileten og la den ligge i plastfilm natten over med alle krydrene og det kan også ligge 2 dager for å få mere speket smak. Skyll forsiktig av. Og kutt i tynne strimler.
Serveres med smørstekte rosenkålblader, syltede beter og deilig og frisk persilleemulsjon.
Rosenkål
100 g rosenkål
2 ss smør
Salt og pepper
Skrell ned små blader av rosenkålen. Stekes i panne rett før servering med smør, salt og pepper.
Syltede beter
2 rødbeter
50 g hvitvinseddiK
100 g sukker
150 g vann
Kok opp eddik, sukker og vann i en kasserolle. Trekk av kasserollen av platen. Skrell rødbeten og kutt betene i tynne skiver. Legges over i kasserollen sammen med syltelaken.
Disse kan godt lages dagen i forveien for å trekke mere smak i betene.
Marinert stangselleri
100 g stangselleri
2 ss olivenolje
1 ss sitronjuice
isbiter, vann, salt og pepper
Skrell det ytterste av stangsellerien. Dette kastes, siden det er veldig tråete og vanskelig å spise. Skrell så videre på stangsellerien og legg strimlene i en bolle med isbiter og vann. Marineres opp med litt oliven, sitronjuice og salt før servering.
Persille-emulsjon
200 g bladpersille
100 g bladspinat
250 g solsikkeolje
1 ts fin sennep
2 eggeplomme
1 sitron
salt og pepper
Kjør sammen spinat, persille og solsikkeolje i blender. Ha over i en kasserolle og trekk oljen opp til nesten kokepunkt for å trekke ut smak av fargen av urtene.
Sil og avkjøl den grønne persilleoljen. Visp sammen egg, sennep og spe med oljen til en fin og tykk konsistens. Smak til med salt, pepper og presset sitronsaft.

Reinsdyrtaco i potetlefse med syltet løk og tyttebær
350 g Finnmark Rein reinsdyrskank
2 sjalottløk
1 liter god kraft av okse eller kalv
3 dl rødvin
1 laurbærblad
1 kvast timian, fersk
2 fedd, hvitløk
nøytral stekeolje enten solsikkeolje eller rapsolje
salt og pepper.
4 potetlefser
1 pakke feldtsalat
Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider. Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral steke olje.
Ha skanken over i en dyp kasserolle eller gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk. La den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet. Riv opp kjøttet i passende biter til og server til tacoen. Fyll så potetlefsene med frisk feldtsalat, reinsdyrskank, syltet rødløk, og topp tacoen med en deilig tyttebærdressing.
Syltet rødløk
4 små rødløk
1 sitron
2 ss sukker
Skrell rødløken, og del løken i to. Varm opp juice av en sitron og sukker i en kasserolle på svak varme. La løken ligge i laken på svak varme til den og mør og trukket til seg en syrlig smak og fått en fin rød farge.
Tyttebærdressing
3 dl seterrømme
3 ss tyttebærsyltetøy
2 ss fryst tyttebær
1 sitron
Bland sammen rømme og tyttebærsyltetøy. Smak til med litt sitronjuice og salt. Tilsett fryste tyttebær og la dressingen stå i kjøleskapet før servering. Kan lages dagen i forveien