Matnytt Ny æra for norsk kinakål

Ny æra for norsk kinakål>

Da kinakålen kom til Norge tidlig på 80-tallet ble den tatt veldig godt imot. Den var lett å håndtere, lett å lagre og sprø å spise. På mange måter gjorde kinakålen oss til et salatspisende folk. Nå er den på vei til å bli trendy igjen og kinakålproduksjonen i Norge er forlenget grunnet moderne teknologi.

 

Bak kinakålen i tomatsaus i ovnen. Enkelt og veldig godt.

– Da ble den som oftest servert finstrimlet med hermetisk mais, ananas og rød paprika, som også var «eksotisk» på den tiden. Utover på 90-tallet øker forbruket av salater, inkludert flere norske varianter. Nå er kinakålen på vei til å bli trendy igjen, sier kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

 

 

Norsk kinakålsesong forlenget

Grønnsaksprodusent Ragnhild Nærstad i Lier, er en av de største kinakålprodusentene i Norge. Hun forteller at det er en super kvalitet på årets avling.

 

- Nå er sesongen godt i gang og den varer lenge, forteller hun. - Produsentene i Lier har gått sammen om et kontrollert atmosfærelager for å øke kinakålsesongen. Dermed får vi frisk kinakål i en lengre periode. Kinakålen som høstes i september/oktober legges på lageret og holder godt utover vinteren. Kinakålen har lengere holdbarhet enn andre salattyper, blant annet fordi den ikke oksiderer i snittflatene.

 

 

Kinakål på nye måter – varmebehandling hever smaken

Mange har fått øynene opp for å varmebehandle kinakålen.

 

- Det er smart og anbefales. Ved varmebehandling kommer den fine søtlige smaken på kinakålen fram. Kinakål kan med fordel smørdampes, gratineres, stekes eller brukes i stuinger og paier. Kinakål kan også brukes i supper, gryter, wok og annen asiatisk mat, tipser Toril og legger til at den ikke må kokes for lenge for da mister den smaken.

 

Grillet kinakål må du prøve i sommer, sier Toril. Det blir fort en favoritt. Skjær kinakålen i båter og grill dem til de har fått fine grillstriper og er møre. Det er enkelt.

- En annen rett du må prøve med kinakål er å bake den i smakfull tomatsaus. Det er en nydelig og enkel rett som gjerne kan serveres til middagen.

 

 

 

Koreansk nasjonalrett – Kimchi - en fermentert variant

En rett som er blitt veldig populær er den koreanske klassikeren kimchi. Det er en fermentert rett hvor kinakålen er hovedingrediens. Den får du overalt i Korea. Her får du en enkel utgave av kimci som du må prøve.

 

Fakta om kinakål

Kinakål har både lavt energi- og fettinnhold og er en kilde til vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kinakål har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Kinakål kommer, som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. Der ble den gjerne spist til frokost. I Europa har kinakål vært dyrket siden midten av 1900-tallet.

Norsk kinakål dyrkes i store deler av landet, fra Frosta i Trøndelag og sørover.

 

Her finner du oppskrifter > 

 

frukt.no/oppskrifter/smordampet-kinakal

frukt.no/oppskrifter/bakt-kinakal-i-tomatsaus

frukt.no/oppskrifter/kimchi-koreansk-kinakalsalat

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev