Nyhet
Matnytt Norge leter etter Årets unge kokk 2025

Norge leter etter Årets unge kokk 2025>

Stiftelsen Norsk Gastronomi har åpnet for søknader til Årets unge kokk 2025, en konkurranse for kokker under 25 år, som vil utfordre seg selv med både nye og tradisjonelle norske råvarer.

 

 

Søknadsfristen er 25. februar, og konkurransen, som arrangeres i september, er en unik mulighet for unge kokker til å vise frem sine evner og bygge en plattform for fremtiden.

 

 

Et dypdykk i råvarenes historie

Blant årets ingredienser finner vi yellowtail kingfish fra Fredrikstad, tomater fra Hanasand, fjærehinne fra Lofoten, gulrot, småpoteter og ekte setersmør. Oppgavene inkluderer både en amuse-bouche, bedre kjent som ganefryd, og en klassisk Bocuse d’Or-tallerkenrett.

 

Christopher W. Davidsen, faglig leder i det norske Bocuse-akademiet, forklarer hvordan råvarene forteller en historie om både bærekraft og innovasjon.

 

– Vi kombinerer tradisjon og nyskaping, fra fjærehinne som vi nordmenn lenge har oversett selv om vi har spist det som importert nori i årevis, til oppdrett av yellowtail kingfish, som jo  representerer det nyeste innen norsk sjømat for tiden, sier han.

 

 

Grønnsaker i hovedrollen

Hovedretten i oppgaven fokuserer på grønnsaker, med fjordørret, setersmør og poteter som støttespillere. Kandidatene må bruke alle obligatoriske ingredienser, men også løfte en valgfri grønnsak som hovedråvare.

 

 

– Vi kokker blir mer imponert over en perfekt utført grønnsaksrett enn å legge dyr kaviar. Dette er en spennende utfordring, nesten en vegetarrett smaksutviklet med fjordørret som støtteingrediens, sier Davidsen.

 

Læring og lederskap

Årets unge kokk handler ikke bare om konkurranse, men også om utvikling. Tidligere vinnere har beskrevet det som en unik læringsprosess. Eli Anne Sundset, vinner av Årets unge kokk 2023, oppsummerer:

 

– Det var tøft, men ga meg en dypere forståelse av råvarene og faget. Jeg anbefaler alle som vurderer det å søke, det er en erfaring for livet!

 

Veien videre

Kandidatene vurderes på smak, teknikk og kreativitet, men også på deres dedikasjon til kokkefaget. Geir Skeie, styreleder i Bocuse-akademiet, ser konkurransen som et svennestykke:

 

– Dette handler om å bygge sitt eget kulinariske konsept og gå all-in med det i konkurransen. Vi ønsker at alle med lidenskap og dyktighet skal kunne delta, det handler om mat og god smak, ikke alt det andre det ofte snakkes så mye om.

 

Årets unge kokk er mer enn en konkurranse – det er en investering i egen utvikling, og egen rolle i fremtidens norske kokkekunst. For de som vil utfordre seg selv og kanskje stå på toppen av pallen i september 2025, er det bare én ting å gjøre: Søk!

 

 

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi

Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), tidligere Bocuse d’Or Norge, bidrar til å utvikle norske kokketalenter til å bli blant verdens beste. Også kjent som «mesterkokkenes olympiatopp» er SNG en pådriver for moderne norsk gastronomi og matkultur, basert på prinsipper som økt bærekraft, prestasjon og deling av kunnskap og inspirasjon. De organiserer kvaliken Årets kokk og Norges deltakelse i Bocuse d’Or, samt ungsatsingene Årets unge kokk og Årets kokkespire. Aktivitetene øker norske kokkers kompetanse, og utvikler fagets omdømme og rolle – i egen bransje og samfunnet ellers.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev